Hvis du åbner postkassen og finder en invitation til at blive screenet for tarmkræft, så kan det være en rigtig god idé at finde tid i kalenderen til den.
Forskere fra Regionshospitalet Randers har i et nyt, stort studie slået fast, at chancen for at opdage tarmkræft, før den har bredt sig, er tre gange højere, når man siger ja tak til en screening.
Den opdagelse er helt afgørende for patienterne, siger hovedforskeren bag studiet.
- Fordi vi finder patienterne i et tidligere stadie, bliver de udsat for en mildere behandling, og de får en meget bedre overlevelse, siger Mette Bach Larsen, seniorforsker ved Afdeling for Folkeundersøgelser ved Regionshospitalet Randers.
55-årige Ulla Bay fra Hadsten er en af de 400.000 danskere, der har deltaget i undersøgelsen, og lægerne opdagede i et meget tidligt stadie en knude i tarmen. Derfor blev Ulla Bay straks sendt til Regionshospitalet i Randers.
- Jeg synes, det var et fint tilbud at få. Jeg tænkte ikke nærmere over det, da jeg tog prøven, men nu er jeg selvfølgelig glad for det. Lægerne har lovet mig, at jeg kan blive helbredt.
Ulla Bay har undervejs været til samtale hos Anne Sophie Kanerup, der er ledende overlæge på Regionshospitalet Randers. Hvis ikke Ulla Bay var blevet en del af forsøgsordningen, er det ikke sikkert, at kræften var blevet opdaget i tide.
- Det betyder, at sygdommen kan helbredes, og deres overlevelseschancer er langt, langt bedre, end de har været tidligere. Så der er ingen tvivl om, at når man opdager knuden i så tidligt et forløb, som det er tilfældet hos Ulla (Bay, red.), så gør det chancen for overlevelse rigtig god, siger Anne Sophie Kanerup.
Skal opdages tidligt
Studiet sammenligner data fra godt 1,5 millioner danskere opdelt i to grupper. Den ene blev fra marts 2014 til juni 2015 screenet for tarmkræft, mens den anden gruppe ikke blev undersøgt.
Blandt de screenede, blev der opdaget dobbelt så mange tilfælde af tarmkræft end blandt de ikke-screenede.
Og det er vigtigt at opdage sygdommen så tidlig som muligt, siger Mette Bach Larsen:
- 90 procent overlever, hvis man bliver diagnosticeret med sygdommen i stadie 1. Og tallet ligger på 10-15 procent, hvis man bliver diagnosticeret i stadie 4. Så det betyder virkelig noget for prognosen, om man bliver opdaget i et tidligt stadie.
Forsker: Flere skal screenes
Mette Bach Larsen har blandt andet brugt data fra screeningsprogrammet mod tarmkræft. Programmet blev startet i 2014 med det formål at opdage flere tilfælde af tyk- og endetarmskræft, før kræften spreder sig til andre steder i kroppen.
Set i lyset af de nye resultater, giver det ifølge seniorforskeren god mening at invitere så mange mænd og kvinder som muligt til en screening for tarmkræft.
- Vi kan se, at prognosen bliver markant bedre for patienterne, hvis de bliver fundet ved screening sammenlignet med at vente på, at der kommer symptomer fra maven, som man reagerer på og går til læge, siger Mette Bach Larsen.
Forskningsprojektet viser, at det landsdækkende screeningsprogram, der blev indført i 2014, har størst effekt blandt mænd. Mænd er nemlig ikke så gode til at gå til læge som kvinder.
Fakta om tarmkræft
- •
Hvis tarmkræft opdages i det første stadie, er chancen for at være i live fem år senere over 90 procent.
- •
Hvis den bliver opdaget i stadie 4, ligger chancen for at overleve på under 15 procent
- •
Symptomerne kan dog være svære at få øje på, og derfor kan sygdommen være svær at opdage, før den spreder sig, uden en screening.