Ny dansk teknologi skal gøre tøjindustrien mindre skadelig for miljøet

Aflagt tøj skal gøre produktionen af nyt tøj mere bæredygtigt ved hjælp af ny teknologi.

Isabella Holmgaard drømmer om, at hendes t-shirt og jakke en dag kan blive til nyt tøj (Foto: © Cecilie Bruun)

I en stor hal på Møllerup Gods i Rønde står der nogle store og larmende maskiner.

Her holder virksomheden Advance Nonwoven til. De er en del af fremtidens tøjindustri, for de vil gøre det muligt at omdanne en gammel t-shirt til en ny.

- Det fungerer ved, at der kommer en løs balle med tekstiler, som ryger ind i maskinen og bliver nedbrudt til mindre stykker alt afhængig af, hvad det skal bruges til, siger direktør for firmaet Flemming Werk.

Projektet, som de kalder en tekstilmølle, er et samarbejde med innovationsnetværket Lifestyle and Design Cluster og Miljøstyrelsen. Det er stadig i udvikling, men håbet er at gøre tøjindustrien mere bæredygtig.

- Vi har nogle rigtig store udfordringer miljømæssigt, og vi skal se på alternative måder at få genanvendt materialerne i det tøj, vi går i til hverdag, siger Isabella Holmgaard, projektleder hos Lifestyle and Design Cluster.

Lige nu tillader teknologien at omdanne for eksempel sengetøj til isoleringsmåtter. Men der er tøjvirksomheder, der allerede har vist interesse for at genanvende deres tekstiler.

- Lige nu er vi i dialog med en meget stor international virksomhed. Herudover skal vi have de aktive forbrugere med, der har lyst til og mulighed for at levere brugte tekstiler tilbage, siger Isabella Holmgaard.

Teknologien mangler stadig lige det sidste, før tekstilmøllen kan tages endeligt i brug.

- Vi skal gøre en stor indsats allerede her i 2017 for at få fat i de virksomheder, der kan se en forretningsmodel i det her. Der skulle gerne ske et ordentligt ryk i år, siger hun.