- Du må ikke bruge ukrudtsmidler i din have, fordi din græsplæne ligger ovenpå drikkevandet.
Den besked får en række haveejere nu i Beder syd for Aarhus.
Landmænd med marker, der ligger ovenpå Aarhus Kommunes drikkevandsreserver, har fået samme melding. Og nu kommer sprøjteforbuddet altså også til private haver i Beder.
Et byrådsflertal i Aarhus Kommune mener, der er behov for en særlig lokal beskyttelse af drikkevandet på de sårbare jorde, og derfor skal det være slut med at bruge sprøjtemidler på i alt 7.000 hektar, hvad der svarer til 15 procent af kommunens samlede areal.
- Vi ved, at selv et lille spild af pesticider kan være det, der forurener boringen. Så det er simpelthen nødvendigt for at beskytte vores allesammens drikkevand, siger rådmand for teknik og miljø i Aarhus Kommune, Kristian Würtz (S).
29 haveejere har frivilligt lagt pesticiderne på hylden, men nu får de mere uvillige en opfordring om at følge trop - ellers kommer der et forbud.
- Vi går ud og varsler påbud overfor den sidste gruppe af haveejere, så vi kan få alle med. Jeg er glad for, at langt de fleste er gået med på frivillige vilkår, for det er vigtigt, at vi passer på vores drikkevand, siger Kristian Würtz.
Ligesom landmænd i Harlev-området også kan se frem til at få begrænset brugen af pesticider, så kan forbud mod sprøjtegifte også ramme haveejere andre steder i Aarhus, mener Kristian Würtz.
- Det er min indstilling, at hvis der er flere steder, hvor der er brug for, at vi også sætter en stopper for haveejeres brug af pesticider, så skal vi gøre det.