Kineserne er vilde med Randers: Vil bygge kopi af Randers Midtby

Randers Kommune forhandler med kinesisk firma om en kopi i naturlig størrelse.

Randers Town kommer den bydelen i Kina til at hedde, der blandt andet kan indeholde en tro kopi af Storegade, der også indeholder mange bygningsværker. Også Randers Regnskov kan blive kopieret. (© Randers Kommune)

Randers Midtby er så fortryllende, at kineserne nu vil bygge en tro kopi af midtbyen i Kina.

Kommunen er på vej til at lave en aftale med et kinesisk firma, der også forhandler med Randers Regnskov om at lave en kopi af den, skriver Randers Amtsavis.

Planen er en kopi i naturlig størrelse kaldet Randers Town som en bydel i en ny kinesisk by, hvor bygningerne kan bruges til boliger, butikker og erhverv, og der vil være et formidlingscenter med både randrusiansk og dansk historie.

Turistchef i Visit Randers Anne Mette Knattrup måtte lige dobbelttjekke, at hun havde hørt rigtigt første gang, hun hørte om ideen.

- Jeg tænkte først, at jeg nok havde hørt forkert, og jeg ville gerne se noget på skrift. Men det er jo det, kineserne er gode til, at kopiere, siger hun.

Men ifølge hende har Randers da også meget at byde på.

- Jeg håber, de har fået øje på Gudenåen også, så de får noget vand og noget grønt med, og jeg tænker da også: Randers Regnskov, hvorfor ikke?

Ifølge hende vil der også ligge et stort potentiale for at brande byen gennem Randers Town og trække folk til det ægte Randers hjemme i Danmark.

- Det er jo kineserne, der vil investere op imod to milliarder kroner, så det er nok dem, der får mest ud af det; men er vi dygtige, og det er vi jo selvfølgelig, kan vi få det til at gå begge veje. Vi får en platform i Kina, hvor vi kan udvikle turisme, kultur og indhold i husene, og så vil der jo være en platform for alle mulige brancher og virksomheder, der gerne vil have et lille sted i Kina, hvor de kan bygge deres relationer op fra, siger hun.

Her ses Randers om aftenen med Gudenå i baggrunden. (© Randers Kommune)

Professor: God løsning for kinesere, der ikke kan rejse ud

Spørger man professor i Kina Studier ved Aarhus Universitet Stig Thøgersen er ideen om et kinesisk Randers ikke den største overraskelse.

- Der har været en stor begejstring i Kina for alt, hvad der er gammelt og europæisk. Der er mange kinesiske turister rundt omkring i de gamle middelalderbyer i Europa, siger han.

Det er et firma ved navn Andersen Paradise, der vil være med til at bygge Randers Town, og det er klart inspireret af H.C. Andersen – en god idé, lyder det fra professoren. Faktisk er der allerede bygget en temapark i Kina baseret på H.C. Andersens eventyr.

- Det første, en kineser tænker på, når man siger Danmark, er H. C. Andersen, hvis eventyr de har læst siden folkeskolen. Alt, hvad der er romantisk og minder om gamle dage klinger af Danmark i kinesernes ører, forklarer han.

Det kan virke en smule sært at bygge en kopi af en dansk by, når nu kineserne kan komme til os. Men det er der en god forklaring på, fortæller Stig Thøgersen.

- Det er jo kun en meget lille del af den kinesiske befolkning, der kan rejse til Randers eller Europa i det hele taget. Det er kun en lille procentdel af den kinesiske befolkning, der har den mulighed, så for alle, der må blive hjemme i Kina, vil kopien være noget, man rejser efter, siger han.