Ingen ved, hvor dyr flytningen af statslige arbejdspladser bliver

Der er ingen konkrete planer om en grundig evaluering af udflytning af arbejdspladsen, så ingen ved, hvad det præcis kommer til at koste.

Næsten 4.000 statslige arbejdspladser bliver flyttet ud fra hovedstaden, men ingen ved, hvad det koster.

Der er afsat 400 millioner kroner til udflytningen af 3.900 statslige arbejdspladser, men hvor dyrt det reelt bliver, får vi måske aldrig svar på.

Der er nemlig ingen konkrete planer om en ekstern evaluering af udflytningen, og der er heller ikke afsat midler til det.

Forsker: Politikerne ved godt, udflytningen bliver dyrere

Ifølge Roger Buch, der er kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, så skyldes den manglende evaluering, at Christiansborg-politikerne godt ved, at udflytningsprocessen bliver både dyrere og mindre effektfuld, end der er lagt op til.

Det er dog i sig selv ikke opsigtsvækkende, at udflytningen ikke bliver evalueret, for der er ikke tradition for den slags i dansk politik.

- Det er ikke overraskende. Det er lige præcis sådan, som det plejer at være, siger Roger Buch.

Ingen ved, hvor dyr kommunalreformen blev

Roger Buch henviser til kommunalreformen i 2007, som ingen ved, hvad endte med at koste, fordi ingen satte sig for at undersøge det til bunds.

- Det er et kæmpe milliardbeløb. Men jeg kan ikke sige, om det er ti eller tyve, for selv sådan et banalt spørgsmål har man ikke kigget i, forklarer kommunalforskeren.

- I Danmark har vi ikke en tradition for, at vi grundigt følger, når vi laver store reformer, siger Roger Buch.

V-ordfører: Selvfølgelig skal vi evaluere udflytningen

Eftersom Danmark kun har meget få erfaringer med at udflytte hele styrelser til provinsen, så er det vigtigt, at man får draget alle de erfaringer man kan denne gang, siger Roger Buch.

Hos regeringspartiet Venstre erkender politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen, at der ikke er fastlagt nogen evaluering, men det er ifølge ham ikke ensbetydende med, at det ikke kommer til at ske.

- Selvfølgelig skal man evaluere udflytningen, og planen om at flytte næsten 4.000 arbejdspladser er jo ikke noget, regeringen bare har hevet op af en hat. Man har tænkt sig om og set på, hvad erfaringerne er på området, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Det siger sig selv, at selvfølgelig skal der følges op, så vi kan lære noget af det, siger han.