Veganere undgår at bruge produkter fra dyr. Det gælder også læder og uld, og derfor er det svært for en nybagt student, der er veganer, at tage en traditionel studenterhue på hovedet.
Derfor lancerer firmaet C.L. Seifert nu for første gang en vegansk studenterhue til sommerens studenter.
I stedet for læder er der brugt kunstlæder, og ulden er skiftet ud med bomuld, så der ikke er spor af dyr i huen.
En af dem, der har købt den, er Sandie Khadir fra Aarhus Statsgymnasium.
- Jeg er selv vegetar og ville ikke have noget med læder. Jeg synes ikke, at vi har ret til at dræbe dyr for at spise dem eller bruge dem som beklædning, siger hun.
Umiddelbart ligner huen den almindelige, og det er Sandie Khadir godt tilfreds med.
Det er C.L. Seifert, der står bag nyskabelsen, men idéen kom fra gymnasieeleverne, forklarer indehaver Anders Eriksen.
- Vi besøger jo udvalg på skolerne, og det er dem, der kommer med idéerne. Så det er eleverne, der har opfordret til at lave de her nye produkter, siger han.
- Interessen har været relativt stor. På nuværende tidspunkt er der omkring 250, der har bestilt den til sæsonen 2018. Det breder sig ud over landet – faktisk så vidt som til Grønland.
Og Anders Eriksen ser store perspektiver i den veganske hue.
- Jeg er helt overbevist om, at det område kommer til at vækste. Her i Danmark, men også i Sverige og Finland er der stor interesse.
Miljø er en trend
Vicerektor på Aarhus Statsgymnasium, Lars Nordam, genkender, at mange af gymnasieeleverne går op i at leve vegetarisk eller vegansk for at skåne dyr og miljø.
- Studenterhuerne afspejler trends i tiden, og den altoverskyggende tendens er at slå på en politisk eller miljømæssig bevidsthed hos studenterne. Der har været en økologisk hue, og det er senest toppet med den veganske hue, siger han.
- Det er lidt søgt at tale om veganske studenterhuer, tænker jeg. Gå da ud og gør en forskel – i stedet for at betale dig til en forskel, er meldingen fra Lars Nordam.
Men for den kommende student Sandie Khadir er det heller ikke nok at tage en vegansk studenterhue på hovedet.
- Jeg synes også, at det er vigtigt at støtte WSPA, der går imod dyremishandling. At fortælle om turistindustrien i Asien, hvor mange ikke ved, at de støtter dyremishandling, når de lader sig fotografere med dyrene. At fjerne kød fra sin mad er også at gøre noget.