Rosenproduktion lider i det tørre vejr: Det er en lottokupon

Med det tørre vejr skal roserne vandes ekstra meget, og risikoen for, at kunderne udebliver er større.

Ole Andersen har arbejdet med roser i 29 år - præcis ligesom sin far. Han er vokset op med rosenduft, som han selv udtrykker det. (Foto: Christina Nordvang Jensen)

Den søde duft rammer med det samme, idet man træder ud på en af de mange marker med roser.

Der er ikke bare én sort, men flere hundrede, og selvom det først er til august, at roserne på de mange hektar jord for alvor springer ud, så ligger farverne som et svagt regnbuebælte.

Mellem rækkerne af roser støver det fra den tørre jord. For enden står et vandingsanlæg og sprøjter ny næring til de mange tusinde roser.

Sådan har scenariet været for Skandinaviens største rosenproducent, Grønløkke Planteskole i Bogense på Fyn, i mange uger.

Her bliver der årligt produceret omkring 1,2 millioner roser fordelt på 1.000 forskellige sorter. Og ligesom de skal have sol og varme, så er vand essentielt.

- Det var godt med varme og sol i maj, da roserne skulle tage fat og vokse, men nu mærker vi, at det giver bagslag. Det er ikke godt med den tørke. Vi mangler virkelig regn. Ellers risikerer vi, at det brænder af. Vi er begyndt at beskære roserne, fordi de bruger for meget næring på nye knopper, siger Ole Andersen, der er driftsleder på planteskolen.

Lottokupon hvert år

Redningen er lige nu vandingsanlæggene, der går på skift mellem landmænd og gartnere i området. 70 rækker kan vandes om dagen, og med flere hundrede af dem, kan det være svært at følge med. Som vejrudsigten ser ud nu, vil det ikke bliver nemmere. Der er ikke regn på vej lige foreløbigt.

Og det bliver en udfordring for de omkring 200 hektar marker med roser.

Selvom planteskolen sidder godt på markedet i Skandinavien, så er hvert år et sats. 80 procent af produktionen er faste sorter, og resten skifter hvert år, alt efter hvad Ole Andersen og ejer Finn Jensen mener bliver det populære i sæsonen.

- At have rosenproduktion er en lottokupon. Og med tørt vejr bliver det ikke mindre satset. Lige nu har vi måske fem procent roser, der er solgt. Resten af produktionen er et sats. Det kommer an på, om kunderne vil have roser - og hvilke slags, siger Ole Andersen.

Derudover gør tørken blandt andet, at havecentrene i Norge og Sverige er på standby, fordi jorden er for tør til at plante roser, og derfor er det ikke eftertragtet at købe på nuværende tidspunkt. Og med et vandingsforbud i landene står ordrerne langt fra i kø.

Ikke bare en rose

"En rose er ikke bare en rose". Sådan lyder en af de første sætninger fra Ole Andersen, da han viser vej til en af de første rosenmarker.

Han har arbejdet med roser i 29 år på planteskolen, og egentlig har han det meste af sit liv været omgivet af dem.

- Jeg plejer at sige, at jeg er vokset op med duften af roser, fordi min far også arbejdede på denne planteskole.

  • Der er tørt mellem rækkerne på markerne med roser. (Foto: Christina Nordvang Jensen)
  • For at spare på rosernes næring klipper Ole Andersen knopper af. (Foto: Christina Nordvang Jensen)
  • De roser, der står klar i potter, får vand gennem et slangesystem. Seks gange om dagen vandes de. (Foto: Christina Nordvang Jensen)
  • I 29 år har Ole Andersen arbejdet med roser på planteskolen. Han arbejder i gennemsnit mellem 50 til 80 timer om ugen.
  • Vandingsanlæggene kører på højtryk i disse dage.
1 / 5

Men det var først som 20-årig, at driftslederen selv blev ledt ind i arbejdet.

Efter en periode i militæret, blev Ole Andersen sendt ned til det, der svarer til et jobcenter i dag og stod til at få kontanthjælp.

Det gad han sgu ikke, som han selv udtrykker det, og en lille uge senere mødte han op hos Finn Jensen, der ejer rosenproduktionen.

- Det er blevet mit liv. Gartnerarbejdet er noget helt særligt. Det, at se noget gro og have ansvar for at hjælpe det godt på vej, er helt fantastisk, siger han.

Ikke et arbejde for en maskine

Men før en rose kan stå klar i en potte til at sælge til havecentre i Danmark, Sverige og Norge, er der mange processer.

Et essentielt led i produktionen er okulation, hvilket er en podemetode, hvorved en knop fra en moderplante podes på en grundstamme. På den måde har man mulighed for at producere mange forskellige sorter.

Men stort set alt gøres manuelt.

- Jeg tror, at mange har et lidt naivt forhold til, hvordan en rose bliver til. De står jo bare som en buket i supermarkedet, og så tænker folk ikke mere over det. Men der ligger en helt videnskab bag, siger Ole Andersen og fortsætter:

- Du kan ikke lave en maskine, der kan det her arbejde, eller programmere en robot til det. Vi er afhængige af specialister, der er gode til roser. Hver sort skal håndteres forskelligt.

DR Vejret er kommet til Bogense i det nordfynske.

På kortet neden for kan du se, hvor rejsen på Margueritruten går hen de næste fem uger. Du kan sende dine sommerbilleder til vejret@dr.dk eller 1212@dr.dk.