Forsker: Vi kan sagtens fiske efter kæmpetun i Danmark

Minister har taget de indledende skridt til en dansk kvote på kæmpetun.

Omkring 400 fiskere fik i år mulighed for at fange tun i dansk farvand i forbindelse med et forskningsprojekt, og interessen var stor. (Foto: © Tina Vestergaard Andersen)

Bestanden af den blåfinnede tun i Danmark vil helt uproblematisk kunne klare, at fiskeri efter kæmpefisken igen bliver lovligt.

Det vurderer professor i fiskevandringer ved DTU Aqua i Silkeborg Kim Aarestrup.

Den samlede kvote på den østatlantiske tun i 2018 er på 28.000 tons og stiger til 36.000 tons i 2020 på verdensplan.

- Så de få tons, vi snakker om i Danmark, er fuldstændig uproblematiske for bestanden. Det er der ingen tvivl om, siger Kim Aarestrup.

Han leder på andet år et omfattende tunmærkningsprojekt ud for Skagen, hvor det indtil videre i år er lykkedes at fange, tage prøver og sætte mærker på 91 tun.

Selvom han ud fra en faglig betragtning nu giver grønt lys til en genindførsel af fangst på tunen, er beslutningen op til politikerne.

- Det er en politisk beslutning, om man vi arbejde på at få en kvote, og hvad man skal gøre med den. Lige nu har vi ingen, og derfor må vi ingenting.

Minister: Det er ikke nemt at få kvote

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) vil også have gang i tunfangsten, så hun er derfor i fuld gang med at arbejde for at få fingrene i en del af den samlede kvote i verden.

En kvote til Danmark kræver nemlig, at andre lande skal afstå noget af deres kvote. Derfor har det stor betydning for Danmarks chancer, at biologerne nu giver grønt lys på bestandens vegne, siger ministeren.

- Det er en omfordeling, så det er ikke det nemmeste at opnå. Derfor lægger jeg stor vægt på, at vi bidrager til forskningen i, hvor tunen færdes, for jeg tror, at det kan være afgørende for bare en lille kvote på området.

En eftertragtet fisk

I Norge får fiskerbåde tildelt kvoter, som de fisker op og sælger primært til Japan. Canada bruger kvoten til catch and release, hvor fiskere tager ud og fanger tun for fornøjelsens skyld og sætter dem levende ud igen.

Tunen forsvandt fra dansk farvand i 1960'erne og blev siden ulovlig at fange i Danmark, da den internationale tunkommission i 1990'erne begyndte at regulere fiskeriet med kvoter.

Den blåfinnede tun er en meget kommerciel eftertragtet fisk, og den er enormt dyr.

- På det japanske sushimarked er det den fineste fisk, man kan få, så de kan afsætte alt derovre. Det er meget, meget store økonomiske interesser i at fiske tun og sælge dem, siger Kim Aarestrup.

Det er i år lykkedes forskerne at mærke 91 tun ud for Skagen. Sidste år fik de fat i fire tun.

OPDATERET 11/09/2018 10:33: Det fremgik fejlagtigt af en tidligere version, at tunen er fredet. Der er fangstforbud af tunen i danske farvande, fordi tunfangst på verdensplan er reguleret af kvoter, som Danmark ikke har nogen af.