EU-afstemning: Få har brevstemt i Østjylland

Valget den 3. december bliver noget af en fuser, hvis tendensen fra brevstemmerne i de fire største, østjyske byer fortsætter.

Du brevstemmer ved at møde op på for eksempel Borgerservice i kommunen. Husk at medbringe gyldig legitimation som pas, kørekort eller det gule sygesikringsbevis (arkivfoto).

Normalt tyder mange brevstemmer på en høj stemmeprocent ved folkeafstemninger. Dermed ser afstemningen om retsforbeholdet den 3. december ud til at blive en fuser, hvis man kigger på de foreløbige tal fra de fire største østjyske byer.

Indtil nu har kun nogle ganske få borgere brevstemt, og det kan betyde, at interessen for at gå i stemmeboksen ved afstemningen om det danske retsforbehold bliver meget lille. Det mener leder af borgerservice i Silkeborg Tina Willumsen.

I Silkeborg Kommune har kun 165 indtil nu brevstemt, og forklaringen kan være, at der mangler fokus på afstemningen, siger Tina Willumsen.

- Lige præcis den her afstemning har indtil videre ikke haft den store bevågenhed i befolkningen sammenlignet med et folketingsvalg, siger hun.

Aarhus på normalt niveau

I Randers har 177 benyttet muligheden for at brevstemme, mens det ser bedre ud i Horsens med 334 brevstemmer.

I Aarhus har omkring 700 personer brevstemt, hvilket svarer meget til niveauet ved andre afstemninger, siger borgerservicechef Lene Hartig Danielsen.

I Silkeborg mener Tina Willumsen dog, at der er blevet kastet en slags joker ind i opløbet til afstemningen.

- Jeg er selvfølgelig lidt spændt på at se, om hændelserne i Paris får en afsmittende effekt i forhold til folks deltagelse i afstemningen. Jeg tror faktisk godt, at det kan få flere til at stemme, siger hun.

Man kan indtil 1. december brevstemme om, hvorvidt det danske retsforbehold skal omdannes til en tilvalgsordning.

Fravalg eller tilvalg

I dag har Danmark et retsforbehold, der betyder, at vi ikke deltager i EU-samarbejdet om retslige og indre anliggender.

Ved at ændre forbeholdet til en tilvalgsordning vil Danmark fremover have mulighed for selv at beslutte sag for sag, hvilke dele af samarbejdet vi vil deltage i. Udenrigsministeriet har lavet en side, der opridser, hvad et ja og et nej til afstemningen vil betyde.

Storbritannien og Irland har i dag en lignende tilvalgsordning.