Kommunerne bruger for mange af skatteydernes penge på at støtte professionel fodbold.
Det mener både forskere og jurister, der peger på, at Silkeborg og flere andre kommuner investerer i nye fodboldstadioner, som er større end nødvendigt.
På den måde krydser kommunerne grænsen og ender reelt med at yde støtte til en privat virksomhed.
Hos Idrættens Analyseinstitut kan direktør Henrik Brandt sagtens se, at det kan være fristende for kommunerne.
- Jeg forstår godt, at kommunerne vil gøre det, men der er ingen grund til at overinvestere, og det er det, som de kommer til, siger Henrik Brandt.
Bliver klubbens gidsler
Både Silkeborg, Viborg og Hobro har bygget eller vil bygge nye stadioner, som er dobbelt så store som nødvendigt i forhold til antal tilskuere.
Årsagen er dels krav fra Dansk Boldspil-Union, DBU, om størrelsen af et superligastadion, og dels kommunernes naivitet, mener Henrik Brandt.
- De kommer til at blive gidsler af deres klubber, og de kommer til at spille sig ud mod hinanden. På den måde bliver de næsten en del af spillet på banen.
Den omvendte verden
I tv-dokumentaren Borgmesterfinten i aften i DR1 siger forskningschef fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, at kommunernes støtte til professionel fodbold står direkte i modsætning til alle andre områder. Typisk går kommuner nemlig helt til grænsen for at skære ned og begrænse servicen over for borgerne.
- Man lukker skoler og biblioteker, og der må vi sige, at i forhold til superligaklubberne, er det nærmest den modsatte situation, siger Roger Buch.
- Her går kommunerne helt til grænsen og nogle gange ud over for at få lov til at forære penge væk.
Værdiløs lounge til 20 millioner kroner
Silkeborg Kommune betalte 20 millioner til byens professionelle fodboldklub for en lounge, der skulle rives ned og fjernes.
En mægler havde vurderet loungen for værdiløs, og derfor valgte kommunen at betale de knap 20 millioner kroner, som klubben havde opført i regnskabet.
Det var en prioritering, siger den daværende borgmester, Hanne Bæk Olsen (A):
- Det er det, som vi politikere er sat i verden til. Nemlig at træffe nogle valg, siger hun.
Direktøren i Silkeborg IF, Kent Madsen, afviser blankt, at der er tale om klubstøtte.
-Det mener jeg ikke, at det er. Det er forkert. Det er noget, der understøtter eliteidrætten i byen, det er ikke en støtte til klubben
Tv-dokumentaren Borgmesterfinten kommer i aften på DR1 klokken 20.45.