Det nytter at renovere ghetto-områder

Studier i udlandet viser, at det virker at ændre på et belastet boligområde.

Der rives ned i Gellerup, det sker for at bygge et bedre boligområde op. (Foto: © Lars Esmarch, DR Østjylland)

Der bliver revet ned og bygget nyt og bygget om i Gellerupparken i Aarhus.

Ghettoen skal fornyes, og det nedslidte skal erstattes af nytænkning og positive vinde.

Og det er en god idé, mener professor Claus Bech-Danielsen fra Aalborg Universitet.

Han har rejst rundt for at se, hvordan man gør det mere trygt og venligt at bo i ghettoer i USA og Europa, og her gør man ofte det samme, som man er i gang med i Gellerupparken.

På nedtur siden 70´erne

- Vi har været ude at se på boligområder, der er bygget i 70´erne, men så har været på nedtur og blevet et udsat boligområde.

Det handler om at gøre bebyggelsen arkitektonisk attraktiv, samtidig med at nye funktioner, som f.eks. butikker og erhverv skal tilføjes til området. Og dertil skal man lave et socialt mix, så man tiltrækker nye beboere, på den måde får man høj og lav til at bo side om side, siger Claus Bech-Danielsen.

Det er blandt andet den slags initiativer, der netop er i gang i helhedsplanen for Gellerup, og Claus Bech-Danielsen tror, at der er håb for, at den plan skal lykkes i det vestlige Aarhus.

Det kan være svært at sammenligne San Fransisco med Aarhus, men erfaringerne kan godt overføres til f.eks. Gellerup, siger Claus Bech-Danielsen.

Når legepladsen er en skydegrund

- Der er jo massive kriminalitets-problemer derovre. Eksempelvis kaldte børnene deres gård for "the shooting ground", men ideen med at bygge lavere og mikse de forskellige grupper virkede godt, siger han.

- Selvfølgelig løser man ikke den enkeltes sociale problemer ved at flytte dem, men man kan løse et bydelsproblem. Det er klart, at en by lider under, hvis der er et område, som nogen nærmest ikke tør færdes i, slutter Claus Bech-Danielsen.