Praktik og et match på kompetencer.
Det har været vejen for Silkeborg Kommune, som er gået fra bundskraber til bedre end landsgennemsnittet, når de skal have flygtninge i arbejde.
For to år siden var det kun 13 procent af flygtningene i kommunen, som var i job efter tre år. Det gjorde, at kommunen var blandt de dårligste i landet til at få flygtninge ud på arbejdsmarkedet.
Men nu er det 33 procent af kommunens flygtninge, der kommer i arbejde. Det er højere end på landsplan, hvor kommunerne i gennemsnit får 27 procent af flygtningene i job.
En af dem, som er kommet i job i Silkeborg, er Partyzan Haji. Han er flygtet fra Syrien, hvor han arbejdede som grafisk designer.
I dag arbejder han på virksomheden Etiflex i Them.
- Jeg arbejder med grafik, labels og etiketter. Jeg kan godt lide mit job, siger han.
Et af Silkeborg Kommunes tricks til at få flere i job er, at man nu forsøger at matche flygtninges kompetencer med det, virksomhederne har brug for.
Det sker blandt andet ved, at man sender flygtningene i praktik, så de bagefter kan blive ansat i virksomheden, fortæller beskæftigelseschef i kommunen Jørgen Skovhus Haunstrup.
- De lærer, hvordan man begår sig på en dansk arbejdsplads og får kulturen ind under huden. De lærer også helt konkret, hvilke opgaver der skal løses i virksomheden. Det fører nu til, at flygtninge kommer i job, siger han.
Jørgen Skovhus Haunstrup er godt tilfreds, for kommunen havde nemlig et mål med indsatsen.
- Vi satte os dengang et mål om, at vi vil overhale landsniveauet, og det har vi nu gjort, så på den måde er vi glade og tilfredse, siger han.