- Hun havde lyst til at begå selvmord, alligevel blev hun sendt hjem.
Det fortæller Benjamin Lyng Jørgensen om sin kone, der led af depression og angst, og parret har oplevet, at hun blev udskrevet for tidligt - og mod sin vilje - fra den psykiatriske afdeling i Risskov.
Hun er ikke alene om at blive udskrevet for tidligt, for Region Midtjylland har Danmarksrekord i genindlæggelser på de psykiatriske afdelinger.
Det fremgår af en ny analyse, hvor regionerne sammenligner deres indsats i psykiatrien.
Mere end hver fjerde voksne patient - 27,8 procent - i Region Midtjylland blev indlagt igen. Til sammenligning har eksempelvis Region Nordjylland en andel af genindlæggelser på 15,4 procent.
- Genindlæggelse er et udtryk for dårlig kvalitet, siger Mikkel Rasmussen, der er overlæge på Psykiatrisk Hospital i Risskov.
Han er også kandidat på den nye psykiatriliste, der stiller op til regionsrådsvalget til november. Psykiatrilisten vil kæmpe for bedre forhold til psykiatriske patienter og til ansatte, som skal passe på dem.
- De bliver udskrevet for tidligt. Jo færre senge - jo højere belægningsprocent. Det skaber et pres på systemet, så man hurtigere forsøger at udskrive patienterne og dermed for tidligt, siger Mikkel Rasmussen.
Benjamin Lyng Jørgensen oplevede, hvordan hans kone havde det, da hun skulle udskrives.
- Hun havde det virkelig dårligt, hun havde ikke været hjemme i flere måneder, så vi aftalte, at hun skulle sove hjemme en nat, inden hun blev udskrevet. Så vågnede jeg ved, hun smadrede et glas for at kunne skære sig selv. Hun ville begå selvmord. Alligevel stod beslutningen ikke til at ændre, hun skulle udskrives, siger Benjamin Lyng Jørgensen.
Den nye analyse viser også, at Region Midt har færrest senge pr. indbygger, den højeste belægningsprocent og har de næstlaveste udgifter i landet til psykiatri.
Regionens næstformand Anders Kühnau (S) erkender, at psykiatrien har relativt få senge.
- Man kan godt kigge på antallet af senge. Vores udfordring er, at vi har haft en stor stigning i antallet af patienter. Den måde vi har forsøgt at klare det er ved at omstille vores psykiatri til flere ambulante behandlinger, siger Anders Kühnau.
Han tilføjer, at regionen er i gang med at lave aftaler med kommunerne om at få en bedre modtagelse af patienter, der kommer ud fra psykiatrien.