Udvalgsformand: Kystanalyse er nærmest ubrugelig

Politikere er langt fra imponerede over den rapport, Miljø- og Fødevareministeriet har leveret efter to års arbejde.

  • Analysen kortlægger for første gang på nationalt plan risikoen for oversvømmelse og erosion. (Foto: © Janus Jacobsen, Gistrup Film)
  • Der er 7.300 kilometer kystlinje i Danmark. Næsten en million bor i Danmark mindre end 1000 meter fra kysten. (Foto: © Janus Jacobsen, Gistrup Film)
1 / 2

- Analysen er nærmest ubrugelig og siger kun noget, vi vidste på forhånd.

Sådan lyder det fra socialdemokraten Ole Ørnbøl, formand for teknik- og miljøudvalget i Hjørring Kommune, efter han har læst den længe ventede kystanalyse fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Ifølge analysen er Hjørring en af de kommuner, hvor der er størst risiko for, at storme æder af kysten

- Så havde jeg jo forventet, at rapporten så sagde, at når det er sådan, så kunne det godt være, at de næsten 100 millioner kroner, som staten bruger til kystsikring i dag, de skulle omfordeles. Jeg bladrede igennem, men det stod ingen steder, siger udvalgsformanden.

På Christiansborg er medlem af Miljø- og Fødevareudvalget Bjarne Laustsen (S) heller ikke imponeret over analysen.

Den fortæller, ifølge ham, nemlig ikke, hvad der konkret skal gøres.

- Hvis man har et sommerhus, der er truet ved den jyske vestkyst, så er det jo ikke sådan, at det er et katalog, hvor man kan slå op og se, hvad man kan gøre for at redde sit hus, siger socialdemokraternes ordfører på kystområdet.

Analysen udpeger Hjørring Kommune med en kyststrækning på 52 kilometer som det sted i Danmark, sammen med Helsingør, der er mest udsat for erosion. Men alligevel indeholder den nye analyse ingen handlingsplan for de huse, der er umiddelbart truede. Der er derfor brug for flere forsøgsprojekter, mener Bjarne Laustsen.

- Det synes jeg, vil være et rigtig godt signal, fordi vi ved, at sandfodring ikke er nok, og skal vi så eksempelvis gøre som ved Løkken?, spørger han.

Ved Løkken har lodsejere udlagt store granitsten dækket med masser af sand som beskyttelse. Det har lodsejerne selv betalt for.