Sikringen af de danske kyster er langt fra optimal alle steder i landet.
Det fremgår af en netop offentliggjort kystanalyse fra Miljø- og Fødevareministeriet.
Analysen kortlægger for første gang på nationalt plan risikoen for oversvømmelse og erosion. Den blev bestilt af den daværende SR-regering i efteråret 2014.
Formålet var blandt andet også, at kortlægge den eksisterende beskyttelse af Danmarks 7.300 kilometer lange kystlinje. Og afdække om indsatsen bliver fokuseret der, hvor behovet er størst.
- Der er stort set etableret erosionsbeskyttelse de fleste steder, hvor kystanalysen har vurderet, at der er behov for erosionsbeskyttelse, dog undtaget Nordjylland, fremgår det af analysen.
De senere år har man blandt andet ved den nordjyske vestkyst set, hvordan storme som Bodil og Egon har ædt sig ind på kysten, så sommerhuse er styrtet i havet.
Analysen viser da også, at Hjørring og Helsingør Kommuner er de danske kommuner, der her og nu er mest udsat for erosion. Derefter kommer Lemvig og Bornholm.
Ifølge analysen bør man i højere grad satse på sammenhængende kystbeskyttelses-projekter frem for at beskytte enkelte matrikler.
Risikoen for oversvømmelse er til gengæld størst omkring København, i Køge Bugt-området, på Lolland-Falster, i Vestjylland og i området omkring Vadehavet.