Solgte villa og flyttede ind på båden: "Det skulle prøves, inden ungerne blev store"

Flere vælger at flytte fra huset på land og bo på deres båd året rundt.

Efter 14 måneder på vandet har familien Kronborg Nielsen ingen planer om at blive landkrabber igen. (Foto: © Søren Flytkjær, DR Nórdjylland)

Den store villa blev solgt, og familien Kronborg Nielsen købte i stedet en 15 meter lang motorsejler. Ikke til at sejle jorden rundt i, men for at have den som fast bopæl.

Den nordjyske familie med far, mor og tvillinger på 12 år er blandt de stadigt flere, der vælger at udskifte en bolig på fastlandet med en båd på vandet.

Det giver behov for nye, klare regler, mener manden bag facebooksiden "os der bor på vore både", der har flere end 2.300 følgere.

- For os var det realiseringen af en drøm, og hvis det skulle prøves, så skulle det være inden, ungerne blev for store, siger Kim Kronborg Nielsen fra agterdækket på motorsejleren, der nu har været familiens hjem i 14 måneder.

Selvom det er en bolig, så er det altså stadig en båd, og familien har en aftale om, at de altid skal være klar til at sejle i løbet af 5-10 minutter. (Foto: © Søren Flytkjær, DR Nórdjylland)

Sejler i sit hjem

Familien lever det, de selv kalder for et almindeligt liv med skole og job på land.

- Vi gør det, som alle andre gør, bortset fra at vi så også sejler i det, vi bor i, siger mor Christina Kronborg Nielsen.

Deres motorsejler ligger i Vestre Bådelaug i Aalborg, hvor der nu er 33 både med i alt omkring 100 helårsbrugere. For to år siden var der kun fem beboede både.

- Det er studerende, men også rigtig mange familier med unge teenagere og med helt små børn, så vi har egentlig en bred vifte af det hele, siger bådelaugets formand Lars Nielsen.

Ifølge Bo Anttilainen, der står bag facebook-siden "os der bor på vore både" er det en hastigt voksende trend. I mindst 30 havne landet over er der helårsliggere, og han vurderer, at der i Danmark nu er mellem 300 og 450 både med helårsbrugere.

På familien Kronborg Nielsens båd nyder tvillingerne Julie og Kasper, at de både har internet og plads til computer. Og fortsat kan gå på den skole, de gik på, før de flyttede.

- Det er jo ikke lige så stort som et hus, men jeg synes, det er dejligt, fordi vi får mere tæthed i familien, siger 12-årige Kasper.

Søster Julie indrømmer, at det dog godt kan være lidt hårdt om vinteren, når vinden hyler og det kræver varmetæpper i sengen.

- Men jeg synes, det er hyggeligt, at man sidde og kigge ud af vinduet og så lige se, at "hov, der er is på vandet," siger Kasper.

Kræver klare regler

I takt med at flere havne får helårsliggere og flere bor på deres båd hele året er der behov for, at politikerne laver klare regler. Det mener Bo Anttilainen.

- Jeg kunne godt tænke mig, at der blev lavet et regelsæt, så den enkelte bådejer er mere sikret, ligesom en lejer i et lejemål vil være det, siger han.

Reglerne for helårsliggere er nedfældet i havnenes reglementer, men retsstillingen for dem, der bor på bådene hele året, er altså for svag, mener han.

- Reglerne i standartreglementet er ret éntydige og énvisende således, at havnen kan skalte og valte, siger Bo Antillainen, som selv bor på sin båd i Ishøj Havn.

Der er både med helårsliggere i blandt andre følgende byer:

Ishøj, Greve, Roskilde, Nykøbing Falster, Korsør, Hundested, Helsingør, Køge, Aabenraa, Aarhus (Aarhus Havn og Marselisborg), Øer Maritime Ebeltoft, Skive, Aalborg, Egense, Frederikshavn, Øster Hurup.