Socialrådgivere om nyt kontanthjælpsloft: Kommuner bør stemme dørklokker

Et brev vil næppe være tilstrækkeligt til at forstå konsekvenserne, når det det nye kontanthjælpsloft træder i kraft fra 1. oktober.

Kontanthjælpsloftet blev i marts stemt igennem i folketingssalen af Venstre og de øvrige partier i blå blok, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti. (© DR)

Danske kommuner kommer til at drukne i henvendelser fra frustrerede borgere, der ikke forstår reglerne for det nye kontanthjælpsloft.

Det forudser Dansk Socialrådgiverforening, der er særligt bekymrende for nytilkomne danskere, når loftet træder i kraft 1. oktober.

- Jeg tror, der er mange borgere af udenlandsk herkomst som slet ikke er i stand til at forstå det brev, de har fået tilsendt fra kommunen, og derfor slet ikke er vidende om, at de mister et mindre eller større beløb, siger formand for Dansk Socialrådgiverforening i Nordjylland, Mads Bilstrup.

Med det nye kontanthjælpsloft kommer der en grænse for, hvor meget man samlet kan modtage i kontanthjælp, uddannelseshjælp, integrationsydelse, boligstøtte og særlig støtte.

Loftet vurderes at få konsekvenser for i alt 30.000 personer, men det er langt fra alle, der vil kunne overskue konsekvenserne ud fra et brev, mener Mads Blistrup.

- Man kunne, som man også har gjort i flere kommuner, gå rundt og ringe på døre for at orientere dem om, hvad der sker med deres økonomi 1. oktober, foreslår han.

Venstre-borgmester i Jammerbugt Kommune og formand for de nordjyske kommuners kontaktråd, Mogens Gade, er enig i, at det bliver en stor opgave at gøre kontanthjælpsloftet forståeligt, men lægger ansvaret videre.

- Jeg tænker, at det er Folketinget og regeringen, som har vedtaget den nye lov, der står med en opgave i at få kommunikeret det her ud. Så ved jeg godt, at det tilsyneladende er os, som skal stå med aben, siger han.

Kontanthjælpsloftet bliver på mellem 10.849 kroner og 15.385 kroner alt efter familiestørrelse.