S og DF vil lægge pres på regeringen for at få Nordjylland med i kystaftale

Ingen af de to partier er tilfredse med regeringens oplæg til en ny aftale om sikring af landets kyster.

Mere sandfodring på kysten skal hindre oversvømmelser og skred, men DF og S er ikke tilfreds med der, hvor indsatsen lægges. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

- Det er noget af det mest usympatiske, regeringen er kommet med.

Sådan lyder reaktionen fra det nordjyske folketingsmedlem Bent Bøgsted (DF) efter, at regeringen har fremlagt et finanslovsforslag, der ellers skal fordoble puljen til sikring af de danske kyster.

Hver efterår og vinter går dele af kysten tabt, fordi havets bølger langsomt æder sig ind mod land, og problemet er kun blevet forstærket de senere år.

Derfor har regeringen fordoblet den nuværende indsats mod kysterosion, så puljen fremover rummer 184,6 millioner kroner mod tidligere 96,9 millioner kroner.

Men puljen er usolidarisk, fordi den først og fremmest dækker et stort stræk midt på den vestjyske kyststrækning og kun to områder på den nordjyske kyst, mener Bent Bøgsted.

Derfor håber han, at Dansk Folkeparti i løbet af finanslovsforhandlingerne kan få ændret på prioriteringen.

- Hvis ikke vi kan få afsat flere penge, kan vi i hvert fald gøre, hvad vi kan for at få ændret på fordelingen, så dem, der virkelig er i knibe også får gavn af de penge, der nu bliver afsat, siger han.

Også hos Socialdemokratiet vil man kæmpe for, at en større del af den nordjyske kyststrækning kommer med i aftalen.

- Jeg vil da håbe, at vi bliver inviteret med til forhandlingsbordet. Så vil vi prøve at gøre vores indflydelse gældende og finde nogle flere penge til det her vigtige formål, siger nordjyske Bjarne Laustsen (S), medlem af Folketingets miljø- og fødevareudvalg.

Udover den årlige pulje på 184,6 millioner kroner til specifikke kyststrækninger, planlægger regeringen en ekstra pulje penge til andre kystprojekter i år 2020 og 2021.

I Hjørring Kommune, hvor man i de senere år har set flere sommerhuse falde i vandet, anslår man, at sikring af hele kommunens kyststrækning på 52 kilometer vil koste i omegnen af 15 millioner kroner årligt.