De ansatte på Sygehus Vendsyssel i Hjørring skal undersøges for, om de er smittede med bakterien MRSA CC398 – bedre kendt som husdyr-MRSA.
Der er sket en stigning i antallet af personer, som bærer på MRSA-bakterien, derfor skal projektet være med til at finde ud af, hvor udbredt smitten er blandt sygehusansatte, og om man kan spore smitten tilbage til stalde, som de ansatte har været i direkte eller indirekte kontakt med.
En af grundene til, at MRSA kan være svær at opdage er, at selvom man er sund og rask, kan man bære på smitten helt uden symptomer.
Ingen tidligere undersøgelser
De fleste mennesker, som smittes med MRSA-bakterien, bliver ikke syge, men bærer bare rundt på bakterien. Den kan dog give alvorlige infektioner, og det kan give store problemer på landets sygehuse.
Der mangler dog viden om, hvor udbredt MRSA er på sygehusene, og derfor har Arbejdsmedicinsk Klinik på Aalborg Universitetshospital startet forskningsprojektet i samarbejde med Statens Serum Institut og Sygehus Vendsyssel i Hjørring:
- Der er ikke før lavet systematiske undersøgelser af ansatte på sygehuse. Så vi har ikke et overblik over, hvor udbredt det er, siger Jakob Bønløkke, afdelingslæge på Arbejdsmedicinsk Klinik.
Sygehuset Vendsyssel i Hjørring er ifølge Jakob Bønløkke ikke udvalgt, fordi det er særligt udsat for MRSA, men undersøgelsen kan alligevel være værdifuld for sygehuset.
- Sygehuset kan bruge undersøgelsen til at få en ide om, foranstaltningerne er gode nok, eller om der er behov for mere fokus på det her område, siger han.
Ingen grund til bekymring
Selvom der nu kommer øgede fokus på smitte blandt sygehuspersonale, skal man ifølge overlæge Jakob Bønløkke, ikke være bekymret:
- Tanken om smitte blandt personalet og patienter kan umiddelbart give anledning til uro, men her skal man huske på, at smitterisikoen ikke bliver større af, at vi nu får et tal for, hvor mange smittebærere der er, siger han.
Ifølge Arbejdsmedicinsk Klinik, vil projektet uanset resultatet give øget viden om spredning af husdyr-MRSA, og dermed hjælpe myndighederne til, hvordan de laver en optimal risikohåndtering.
Stigning i antal tilfælde
Sidste år blev 244 nordjyder konstateret smittet med bakterien. Det er en femdobling på tre år, hvor der i 2011 var 49 nordjyder, som var smittet med bakterien. Det viser tal fra Statens Serum Institut.
Til gengæld var der sidste år kun ét tilfælde, hvor man havde mistanke om, at en nordjysk patient var blevet smittet med MRSA på et sygehus.
På landsplan var tallet for 2014 i alt 95 tilfælde af MRSA, som var erhvervet på hospitaler.
DR Dokumentar vil de næste måneder kulegrave MRSA. Du kan følge med på Facebook her.