3F: Indsatsen mod MRSA har været for dårlig

Bekymret over fordobling af antallet af smittede gravide.

MRSA kan smitte fra dyr til mennesker. På et år er antallet af gravide med smitten fordoblet, viser undersøgelser fra Nordjylland. (© DR)

Fagforeningen 3F er forarget over, at der er sket en fordobling i antallet af gravide, der får konstateret svine-MRSA i Nordjylland.

Udviklingen er stærkt bekymrende og indsatsen mod svine-MRSA har været for dålig, lyder det:

- Det her handler i høj grad om oplysning og vejledning til, hvordan man skal forholde sig. Og der mener jeg helt sikkert, at branchen kunne have gjort noget mere, siger Vagn Henriksen, forhandlingssekretær hos Den Grønne Gruppe i 3F, der repræsenterer ansatte i landbruget.

Det er primært kvinder, der enten arbejder med svin, eller som bor sammen med mænd, der arbejder med svin, der får konstateret MRSA-bakterien.

Fra 2013 til 2014 steg antallet af gravide i Nordjylland med den smitsomme svinebakterie fra 10 til 19. I år ser det ud til at stige endnu mere. Nu har Folketinget vedtaget en handleplan.

- Jeg håber i hvert fald, at når den (handleplanen, red.) bliver udmøntet, at vi kan se, at antallet begynder at falde på et tidspunkt, siger Vagn Henriksen.

Vigtigt med tidlig behandling

MRSA er modstandsdygtig overfor almindelig penicillin. Det er derfor vigtigt, at MRSA bliver opdaget og behandlet tidligt, da bakterien kan overføres til barnet, når det bliver født.

- Så kan vi forhindre, at barnet får en infektion med MRSA-bakterie, fx øjenbetændelse. Og noget andet er, at hvis vi ved, at barnet har MRSA-bakterien, så ved vi hvilken antibiotika vi skal behandle med, siger Ulla Hjort, der er overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.

DR Dokumentar vil de næste måneder kulegrave MRSA. Du kan følge med på Facebook her.