Nye og tætte kloakrør kan give mere vand i haver og kældre

De gamle utætte betonrør fungerede som dræn, men efter separatkloakering er rørene nye og tætte.

Etablering af separatkloakering. (Foto: © Verner Kristiansen, PRIVATFOTO)

I ældre boligområder landet over bliver gamle kloakrør erstattet af nye for at skille spildevand fra regnvand.

Men separatkloakeringen giver et utilsigtet problem med vand i kældre og haver hos mange husejere.

De gamle rør var nemlig ofte utætte og fungerede som drænrør, mens de nye rør er tætte. Dermed ledes vand i jorden ikke længere væk, siger kloakmester Verner Kristiansen fra Hobro.

- De her gamle dræn, kan vi godt kalde dem. De er der ikke mere. Nu er rørene tætte og i orden, og det giver så problemer, fordi vandet ikke kan komme væk, siger han.

Ifølge kloakmesteren fungerede de gamle utætte betonrør som dræn og områderne blev tørlagt, når kommunen pumpede spildevandet væk.

Skelbrønd hvor det blå rør er til regnvand og det brune til spildevand. (Foto: © Verner Kristiansen, PRIVATFOTO)

Ifølge Danske Kloakmestres formand Tom Ewers, så findes der ingen opgørelse over problemets omfang. Men det er husejere over hele landet, der bliver ramt af det, og flere i takt med det vådere klima og højere grundvandsspejl, påpeger han.

I Hobro fik Trille Schytte etableret separatkloakering for seks år siden, og siden er det hendes oplevelse, at vandet står højere i haven og også trækker mere ind i huset.

- Det virker da voldsomt på mig, at der står blankt vand i kælderen, for det ødelægger jo huset, siger Trille Schytte.

Kloakmester Verner Kristiansen har alene den seneste uge været hos husejere med problemet i to forskellige boligområder i Hobro.

- Det er specielt de lave områder eller på en bakke eller skrænt, for der er meget grundvand, der kommer ud af skrænten, siger kloakmesteren.

Ifølge Trille Schytte er problemerne med vand i kælderen og fugt i væggene taget til, efter hun fik etableret separatkloakering. (Foto: © Katrine Seir, DR Nórdjylland)

For de ramte er generne betydelige.

- Det giver store problemer for de her grundejere. For har man en kælder, der står vand i, så kan man ikke bruge den, og man kan heller ikke sælge sit hus. Så det giver store økonomiske kvaler for den private husejer, siger Verner Kristiansen.

- Jeg kan jo ikke sælge huset og komme herfra

Hos Trille Schytte er det også forbundet med stor utryghed.

- Jeg ved ikke hvor længe, jeg har et hus at bo i, og jeg kan ikke få det solgt og komme herfra, siger hun og fortsætter.

- Når det regner, så får jeg det dårligt, fordi så ved jeg, at så kommer vandet ind, og når der er tørvejr, så bliver jeg glad og så kan jeg sove om natten.

De fleste steder kan et omfangsdræn af huset eller dræn i haven kombineret med en pumpe afhjælpe problemet. Noget der typisk koster mindst 40-50.000 kroner.