Leo Nymann griber fat om sin vådstøvsuger og kører hovedet gennem vandet på cementgulvet.
- Så er det bare at gå i gang. Den kan lige tage det sidste vand, siger han.
Det er efterhånden blevet en daglig beskæftigelse at sætte vådstøvsuger og dykpumpe i gang i kælderen i huset i byen Asaa i Nordjylland.
Leo Nymann er en af de mange danskere, der de seneste år har kunne mærke, at det har regnet mere end normalt.
Han har boet i huset i 20 år, og i begyndelsen var kælderen slet ikke et sted, han skulle bekymre sig om. Nu går han derned dagligt i de perioder, hvor der er meget regn.
- De første år var der ikke rigtig noget. Der har været vand i kælderen under nogle enkelte skybrud. Men nu er det hver dag. Det er ekstremt træls, fordi det kommer igen og igen, siger han og fortsætter:
- Jeg er træt af det. Jeg længes efter tørvejr. Det er irriterende, at jeg skal fjerne vand næsten hver dag. Jeg kunne have brugt tiden på så meget andet.
Et overset klimaproblem
Det er ikke kun kælderen, som Leo Nymann skal forholde sig til. På hans grund ligger vandet som et blankt spejl.
Problemet er, at grundvandet ligger højt hos ham, og derfor kan overfladevandet ikke trække ned.
- I år har det været værre, fordi det har regnet hele tiden. Ude omkring i haven er der vand overalt. Jeg har tænkt på at sætte ejendommen til salg og skrive, at det er med vandudsigt. Man kan se vandet, uanset om man kigger mod øst, vest, nord eller syd, siger han.
DMI melder, at 2017 blev det tiende vådeste år, siden man begyndte at registrere nedbør i 1874.
I gennemsnit har Danmark fået syv procent mere nedbør i 2017 end normalen. Og fordi mængderne af nedbør har været så store, har vandet ikke kunne trænge ned i undergrunden.
Forskere mener, at det et af de største og mest oversete klimaproblemer.
- Det er et problem, som vi i stigende grad har set i de senere år. Men vi har tidligere haft fokus på skybrud og havstigninger og mindre fokus på hændelser med langvarig regn, siger Hans Jørgen Henriksen, der er seniorrådgiver i Geus.