Kommuner savner job til flygtninge

Nye regler for integration af flygtninge på det danske arbejdsmarked udfordrer kommunerne.

Erfaringerne viser, at de flygtninge, der tidligt kommer ud i praktik også er dem, der hurtigt får et får et job (arkivfoto).

Strømmen af flygtninge til Danmark er taget af, men behovet for at finde arbejdspladser til nydanskere er større end nogensinde.

Det udfordrer kommunerne, siger Jette Frederiksen, der er konstitueret leder af Jobcenter Integration i Aalborg Kommune.

Siden 1. juli har har voksne flygtninge skullet tilbydes beskæftigelse senest 14 dage efter, de er trådt ind over kommunegrænsen.

- Det kommer selvfølgelig til at betyde, at vi får brug for ekstra arbejdspladser, siger hun.

Ifølge virksomhedskonsulent Søren Skipper Frandsen kommer Aalborg Kommune eksempelvis i resten af 2016 til at mangle 500 praktikpladser, hvor flygtninge kan blive oplært i at være på det danske arbejdsmarked og på den måde blive integreret.

- Der er ingen tvivl om, at vi har et stort behov for yderligere samarbejde med virksomhederne, for at få vores nye medborgere ud på arbejdsmarkedet, siger konsulenten.

Han lokker med arbejdskraft stort set uden lønomkostninger og kommunal opbakning og hjælp til at lave papirarbejdet i forbindelse med ansættelser. Og ikke mindst stabil arbejdskraft.

- Mange af de flygtninge, der kommer har en stærk arbejdsidentitet, og vi oplever arbejdsgivere, der får øjnene op for, at ansatte sagtens kan give den en skalle, selv om de ikke taler dansk, siger Søren Skipper Frandsen.

De ny regler for integration af flygtninge på det danske arbejdsmarked er en aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening.