Kurdisk frisør skal lære asylbørn i Kalundborg at cykle

Da Salim Hawrami kom til Danmark for 16 år siden, kendte han ikke selv til de danske cykelregler.

Salim Hawrami har samlet over 50 hjelme og 12 børnecykler til asylbørnene i Kalundborg. Nu skal han også lære dem danske trafikregler.

Er der noget så dansk som at cykle?

Spørger man kulturminister Bertel Haarder, så er det at kunne cykle i top fem på listen over danske kulturelle værdier, som flygtninge og indvandrere bør tage til sig.

Det er budskab, frisør Salim Hawrami forstår. Han kom til Danmark for 16 år siden fra den kurdiske del af det nordlige Irak.

- Det var helt anderledes at komme herop og skulle cykle på cykelstier. Jeg kendte ikke reglerne, så jeg cyklede som i Kurdistan på fortovet, holdt ikke tilbage for trafikken. Senere tænkte jeg, nå, jeg har gjort det forkert, siger Salim Hawrami.

Det var det med at gøre det forkert, der fik Salim Hawrami til at reagere.

- Jeg kunne se en del unge, der kom til Kalundborg og cyklede uden cykelhjelm og cyklede på fortovet. Jeg kunne tydeligt se, at de var nye i Danmark og ikke kendte reglerne. Så tænkte jeg, jeg må lige gøre noget for dem, siger han.

En del af integrationen

For tre uger begyndte Salim Hawrami at samle cykler og hjelme ind via Facebook. Allerede næste dag afleverede en masse mennesker gamle cykler og cykelhjelme i hans frisørsalon. Nu har han over 50 hjelme og 12 børnecykler.

- Jeg synes, det er en fantastisk opbakning. Jeg er selv overrasket over, at der kom så mange, siger han.

Han har meldt sig som frivillig cykelinstruktør, der skal lære børn og forældre på Røde Kors’ asylcenter om trafikregler. Salim Hawrami taler blandt andet arabisk, persisk og kurdisk, så han kan bedre forklare reglerne til børnene.

- Cykling er en del af integrationen i Danmark. Det er fremtiden for dem. De er nødt til at lære at cykle og kende de danske trafikregler, mener han.

Salim Hawrami skal undervise asylansøgerne i trafikreglerne sammen med en frivillig politibetjent.