Kommune tillader tørkeramte landmænd at tage vand fra åer og søer

Som en midlertidig løsning åbner Hjørring Kommune for, at der kan tappes vand til markerne.

Landmand John Povlsen tager vand til sin græsmark i Uggerby Å. (Foto: © Thomas Faarup, DR Nórdjylland)

Som det efterhånden må være de fleste bekendt, så har landbruget et akut foderproblem på grund af tørken.

Det får nu Hjørring Kommune til at åbne for, at landmænd midlertidigt må tappe vand fra søer og vandløb til græs og majs, der skal bruges til foder. Danmarks Naturfredningsforening mener, beslutningen er ulovlig.

- Problemet er jo helt ekstremt, siger Søren Smalbro (V), der er formand for teknik- og miljøudvalget i Hjørring Kommune.

Normalt tager en ansøgning måneder, men det her er, ifølge udvalgsformanden, en force majeure-situation.

- Vi dribler udenom de normale ansøgnings- og høringsfrister. Så hvis der er vand nok til rådighed og det rent praktisk kan lade sig gøre, så giver vi en her-og-nu tilladelse, siger Søren Smalbro (V).

Suger å-vand op med slamsuger

Sådan en har landmand John Povlsen fået. Han har i et par dage taget vand fra Uggerby Å til at vande sin græsmark. Og allerede nu kan man se, at det er lidt mere grønt end der, hvor han ikke vander.

- Nu vil det vise sig om to-tre uger om det batter noget. Det er i det små, men vi er nødt til at gøre ét eller andet for at redde en smule græs, siger landmanden.

Med en slange på en slamsuger tager han vandet fra åen og kører det ud på marken sidst på aftenen, så det ikke når at fordampe. Det svarer ifølge ham til, at græsmarken får tre millimeter regn.

- Men hvis ikke vi får regn i løbet af et par uger, så tror jeg måske, at det er spildt arbejde. Men vi er nødt til at håbe, og hvis vi får regn, så tror jeg, at det hjælper, at jeg har holdt liv i græsset, siger John Povlsen.

Hos landbrugsorganisationen LandboNord vurderer chefkonsulent i PlanteRådgivningen, Søren Greve Olesen, at det er meget få landmænd, der kan gøre brug af tilladelsen.

- Det er både vandingsmaskine, pumpe og vandet, man skal have, for at det her er relevant. Så jeg tror ikke, der er ret mange, der kommer til at gøre brug af det. Men jeg glæder mig over dem, der så får muligheden, siger chefkonsulenten.

Naturfredningsforening mener, det er ulovligt

I Danmarks Naturfredningsforening er der til gengæld ingen glæde hos formanden i Hjørring, Jørgen Jørgensen.

- Jeg mener simpelthen ikke, at der er nogen hjemmel i loven til at kommunen kan gøre det, som den er i gang med at gøre, siger naturfredningsmanden.

Ifølge ham er det kun regeringen, der kan ændre på, at der i forbindelse med enhver beslutning af den her karakter, skal være en fire ugers høringsfrist og mulighed for at klage.

- En kommune kan jo heller ikke bare selv give lov til, at man må køre 150 kilometer i timen på motorvejen, som han forklarer.

Jørgen Jørgensen erkender dog, at det er en ekstrem og unormal situation.

- Men det er det så sandelig da også for naturen, og vi ved jo, at mange vandløb og åer har en vandføring, der er så lav, som vi sjældent eller aldrig har set, og det går jo også ud over det liv, der er i vandløbene med fisk, insekter og planter, siger han.

Landmand: Jeg tager så lidt

I Uggerby tvivler landmand John Povlsen på, at det har nogen betydning for åen, at han tager vand til sin mark.

- Det jeg suger op om dagen, svarer til cirka tyve sekunders gennemstrømning i løbet af et døgn, så det mener jeg altså ikke, har den mindste betydning, siger landmanden.

Hjørring Kommune har på nuværende tidspunkt fået fire ansøgninger fra landmænd, og John Povlsen er indtil videre den eneste af dem, der har fået tilladelse.