Selvom håndværkerne allerhelst vil lave håndværkerarbejde, når de går på byggepladsen, så går to tredjedele af arbejdsdagen med alt muligt andet.
I et nyt studie fra Aarhus Universitet har man fulgt håndværkere med renoveringsarbejde på fire forskellige byggepladser i mere end tusind timer for at måle deres produktivitet.
Her viser resultatet, at 66 procent af dagen går med ting, der ikke bidrager til selve byggearbejdet med at sætte vinduer i eller mure en væg op.
I stedet går arbejdsdagen med blandt andet oprydning, transport og ventetid.
Det kan de godt nikke genkendende til på byggepladsen i Aalborg Øst, hvor entreprenør i jord og kloak Andreas Christensen i øjeblikket bevæger sig rundt.
- Det kan være, at vi skal gå og rydde op efter mureren, hvor der er stilladser eller isolering, der ligger fremme. Eller tømreren, hvor vi skal fjerne træpaller eller gulvbrædder, som de har smidt rundt omkring, fortæller Andreas Christensen.
Murer Jesper Andersen oplever, at der går meget tid med at rydde op eller at vente på andre.
- Når man går og laver gulv indenfor, skal der være ryddet, for ellers kan jeg ikke kommer til at støbe eller lægge klinker. Det holder ikke, hvis der ligger en masse støv, siger han.
Rent spild og nødvendigt spild
I studiet fra Aarhus Universitet skelnes der specifikt mellem det, der kaldes nødvendigt spild og rent spild på byggepladsen.
Det nødvendige spild handler om logistik som forberedelse, oprydning og andre former for klargøring til det egentlige arbejde, som skal udføres, mens rent spild er ventetid, ting der bliver væk eller andet, som forhindrer at man kan komme videre med arbejdet.
Det nødvendige spild er det umiddelbart svært at rokke ret meget ved, men der er gode muligheder for at reducere det rene spild, som i sig selv udgør omkring 25 procent af arbejdstiden.
Det handler langt henad vejen om bedre planlægning, mener ph.d.-studerende ved Institut for Ingeniørvidenskab, Hasse Højgaard Neve, der er en del af projektet og selv har været ude på byggepladserne for at måle produktiviteten.
- Den planlægning og koordinering, der bliver lavet på byggepladserne i dag er utilstrækkelig. Det betyder, at de håndværkere, der er på pladsen, og har stor faglig stolthed og gerne vil arbejde hårdt, ikke kan komme til at gøre det, de gerne vil, siger han.
Konkret kan spildtid undgås, hvis man sørger for, at de forskellige håndværkere ikke træder hinanden over tæerne, og at det ikke er ti håndværkere på pladsen, der skal enes om, hvordan en given udfordring skal løses.
- Det er smartere, hvis det er én mand i en skurvogn i stedet, siger Hasse Højgaard Neve, der giver et eksempel fra en sine besøg.
- Jeg fulgte et tømrersjak, der skulle lave noget facadearbejde, og her var arbejdet sat i gang uden, at man havde tegningen, og sjakket stod og gættede på, hvordan de skulle gøre. Men man kunne jo have lavet tegningen inden, de skulle løse opgaven, siger han.
Potentiale for forbedring
I undersøgelsen indgår 15 forskellige faggrupper inden for byggeriet, og her er der store forskelle på, hvor produktive medarbejderne inden for de enkelte fag viser sig at være.
Hvor VVS’erne har en produktivitet på 50 procent, ligger den hos gulvlæggerne på 18 procent.
Ser man på tværs af fagene er det dog muligt at øge produktiviteten af renoveringsarbejde i byggeriet til omkring 50 til 60 procent, vurderer professor Søren Wandahl fra Institut for Ingeniørvidenskab over for Fagbladet 3F.
Det kræver, at ledelseslaget på byggepladsen og de enkelte firmaer opjusterer indsatsen, påpeger Hasse Højgaard Neve og henviser til Lean-modellen om værdiskabelse på arbejdspladsen, som også er den model forskningsprojektet tager udgangspunkt i.
- Det handler om ledelse, koordination og kommunikation. Inden for Lean er der helt konkrete værktøjer som er kendte for firmaerne, men de bliver ikke brugt.
Hvorfor gør de ikke det?
- Jeg tror, at en af årsagerne er, at man ikke har ordentlige tal på, hvad det betyder, og hvilke konsekvenser det har. Det er det, vi prøver at vise her, siger Hasse Højgaard Neve.
I morgen tirsdag den 21. august mødes toppen af dansk byggeri til en konference om øget produktivitet og bedre arbejdsmiljø arrangeret af paraplyorganisationen Bygge- Anlægs- og Trækartellet.