Den er ikke større end en stær, men hvis man står tidligt op eller tager ud i skoven ved solnedgang, så kan man være heldig at høre og se spurveuglen i Rold Skov.
Spurveuglen, der er Europas mindste ugle, findes i flere af vores nabolande, men er kun sjældent på visit i Danmark.
Oftest sker det om efteråret og om vinteren og kun flygtigt, men den enlige spurveugle har siden februar opholdt sig i skoven, hvor den tuder med sine lungers fulde kraft og leder efter en mage.
En af dem, der følger spurveuglens ve og vel, er biolog i nabokommunen Mariagerfjord og medlem af Dansk Ornitologisk Forening i Nordjylland Anders Horsten.
Han fik kendskab til uglen, da en kollega under en løbetur havde studset over lyden og optaget den på sin telefon.
- Jeg kunne straks høre, at det var noget særligt, og jeg var faktisk ikke så meget i tvivl. Spurveuglen har en meget speciel lyd, fortæller Anders Horsten.
Lyder som en cykelpumpe
Hos Dansk Ornitologisk Forening (DOF) sammenligner man den bedst med lyden fra en gammeldags cykelpumpe, hvis man vel og mærke blokerer hullet med sin tommelfinger og begynder at pumpe.
https://www.youtube.com/watch?v=CTElC3uS_LQ
Det virker måske ikke som det mest imponerende parringskald, men det kan være ganske kraftigt, selvom lyden typisk vil blande sig med lyden fra småfugle som finker, drosler og mejsler, der får travlt med at advare hinanden om uglens tilstedeværelse.
Om spurveuglen får held med sit projekt i Rold Skov er det endnu for tidligt at sige noget om, men der skal noget ekstraordinært til.
- At der lige skulle komme en mage forbi må anses for at være ret usandsynligt, siger Anders Horsten, der til gengæld oplyser, at spurveuglen tiltrækker mange fugleinteresserede fra andre dele af landet.
Den mest oplagte forklaring på spurveuglens ophold er, at den har været en del af et større kuld i Norge eller Nordtyskland, men har manglet føde og derfor er søgt mod andre himmelstrøg.
Kan måske slå sig ned permanent
Men når spurveuglen har valgt at slå sig ned netop i Rold Skov, kan det også tyde på, at den nyder sine omgivelser, mener Anders Horsten.
- Den her er blevet hængende, og det synes vi er lidt spændende, for det må jo tyde på, at skoven lever op til det, spurveuglen søger efter, siger han.
I den sammenhæng er det værd at bemærke, at flere statsskove inklusiv Rold Skov i de senere år er begyndt at udlægge flere områder, hvor man lader skoven stå uberørt.
- Spurveuglen lever i gamle døde træer, hvor der er lavet spættehuller eller der, hvor der naturligt kommer huller, som den kan bruge, siger Anders Horsten.
Hos formanden for DOF’s uglegruppe Klaus Dichmann ser man ligeledes spurveuglens ophold som et positivt tegn.
- Det går tilbage for flere andre arter som for eksempel kirkeuglen, så det er interessant, at den pludselig gerne vil være her hos os, og at der kommer en ny art til. Det kunne være vildt fedt, hvis man kunne få en bestand af dem i Danmark, siger han.
I Norge skønnes der at være op mod 6.000 ynglende spurveuglepar i de år, hvor der er godt med føde.
Om der er tale om en han eller hun i Rold Skov vides ikke.