Danmarkshistoriens største konkurs laves til teater: OW Bunker-sagen ligner et 'græsk drama'

Storhed og fald. OW Bunker-sagen bliver til et teaterstykke på Teater Nordkraft i Aalborg.

- Det er en historie om en hel masse mennesker, der har tabt deres liv, siger teaterdirektør Jakob Højgaard Jørgensen. (Foto: © Kasper palsnov, Scanpix)

Der var tale om et af Danmarks største erhvervseventyr, men efter kun syv måneder på børsen gik det hele ned med et brag i efteråret 2014.

600 medarbejdere mistede deres job og en lang række investorer har fortsat penge i klemme, mens direktør Lars Møller for nylig er blevet dømt for at påføre selskabet et tab på hele 508 millioner kroner.

Nu bliver historien forvandlet til et teaterstykke med titlen ’OW Bunker - En Nordjysk finanstragedie’.

Det er Teater Nordkraft i Aalborg, der sætter stykket op, og teaterdirektør Jakob Højgaard Jørgensen er ikke i tvivl om OW Bunker-sagens potentiale på de skrå brædder.

- Det er en historie om en hel masse mennesker, der har tabt deres liv. Om magtkampe og grådighed. Det har næsten karakter af et græsk drama, siger han.

Forskellige interesser

Netop de mennesker, der har mistet deres job, tabt store pengesummer på konkursen eller været en del ledelsen i OW Bunker venter i øjeblikket på, at Retten i Aalborg tager stilling til straffe og erstatninger.

Det stiller visse krav til Jakob Højgaard Jørgensen og Teater Nordkraft at retssagen foregår, mens stykket skal skrives.

- Der er mange der har forskellige interesser i, hvordan historien bliver fortalt. Så vi skal navigere i alle de historier og udlægninger, der kommer frem. Derfor må vi være meget grundige i vores research og materialeindsamling, siger han

Helt tæt på personerne

Stifteren af OW Bunker, Ove Wrist, startede i 1950'erne forretningen ved at køre rundt på sin knallert og sælge olie til de skibe, der lagde til i Aalborg Havn.

Og hvis skuespillet om OW Bunker skal blive en succes, er det ifølge Jyllands Postens teateranmelder Henrik Lyding vigtigt at komme helt tæt på personer som Ove Wrist.

- Teater Nordkraft skal løfte det tørre, det kedelige, det faktuelle over i et episk, relevant drama. Vi læser om sagen, og vi læser om personerne, men vi kender dem jo ikke. Teatret tilbyder os at lære en mere eller mindre fiktiv udgave af dem at kende, siger han.

Han mener dog også, at Teater Nordkraft bør træde varsomt, hvis retssagen skal bruges i stykket.

- De skal manøvrere mere forsigtigt. Passe på, hvor de lægger sympatien og antipatien. Det er op til retten at placere skylden, siger han.

Skuespil om virkeligheden

Skuespil baseret på aktuelle politiske eller retslige sager er ifølge Henrik Lyding ikke noget nyt fænomen.

- Virkeligheden har altid fascineret. Store Shakespeare-stykker tog også afsæt i virkelige begivenheder og virkelige konger, ligesom hekseafbrændinger i Thisted inspirerede Ludvig Holberg til at skrive ’Hexerie eller blind alarm', siger han.

Inden for de seneste to år er der kommet skuespil om familien bag Daloon, om Tvind-imperiet og om Helle Thornings skattesag. Men Henrik Lyding mener ikke, at der i dag er flere skuespil baseret på virkelige begivenheder end tidligere.

- Nu har de klassiske stykker bare så mange år på bagen, at vi kender skuespillene bedre, end vi husker de virkelige situationer, siger han.

"OW Bunker - En Nordjysk finanstragedie" får premiere i maj 2019.