Den danske svineproduktion kan være på vej ud i en krise.
Den britiske avis The Guardian har nemlig fået lavet en stikprøvekontrol i dansk svinekød, hvor den smitsomme og frygtede svine-bakterie MRSA blev fundet i otte pakker svinekød.
- Det kan nemt udvikle sig til en katastrofe, siger den bornholmske svineproducent Stine Mikkelsen. Hun er også formand for svineproduktionsudvalget under Bornholm Landbrug.
- England er Danish Crowns største marked, og derfor er der hårdt brug for politisk opbakning lige nu, påpeger hun.
Dansk landbrug står i et vacuum
Derfor er Stine Mikkelsen også ked af, at der er et vacuum i det politiske liv lige nu på grund af valget og den ventende regeringsdannelse.
Professor og ekspert i MRSA, Hans Jørn Kolmos mener, at den britiske undersøgelse kan være et problem for den danske svinekødseksport til Storbritannien, som er en milliardforretning.
- Selv om MRSA i kød udgør ikke noget voldsomt stort smitteproblem, er det jo et rigtigt dårligt signal at sende. Og så vil der jo altid være en risiko, når bakterien er til stede, påpeger Hans Jørn Kolmos.
Vi skal tage problemet meget alvorligt
Han peger også på, at man ikke bare kan stikke hovedet i busken, lukke øjnene og håbe, at det går over. Det er en problem, der skal tages meget seriøst.
- Vi har blandt andet et problem i slagtelinjerne på slagterierne, hvor vi får smittet kødet, siger Hans Jørn Kolmos.
I interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer er sektordirektør for danske svineslagterier, Nicolaj Christoffersen, meget opmærksom på problemet.
- Det er jo ikke bare Danmark, der står med problemet. Der er en lang række svineproducerende lande, der har den udfordring, og det må man tage seriøst, siger Nicolaj Christoffersen.
DR Dokumentar vil de næste måneder kulegrave MRSA. Du kan følge med på Facebook her.