Vil du hjælpe insekterne? Spænd et net på bilen og bliv pilot på insektmobil

Det skal kortlægges, hvor mange insekter vi har i Danmark. Og private biler med net på taget skal hjælpe.

Nettet kan spændes fast på alle typer af personbiler. På den måde kan alle være med til at bidrage til forskningen i danske insekter. (© Insektmobilen på Facebook)

De fleste har sikkert bandet de mange insekter væk, som en varm sommerdag smattes ud på bilens frontrude, fordi det generer udsynet og er svære at vaske af.

Nu skal et nyt forskningsprojekt kortlægge antallet af insekter i Danmark, og det sker med hjælp fra private biler.

Med et net spændt på taget skal såkaldte frivillige piloter på insektmobiler nemlig fange de små dyr i luften.

- Det ligner lidt en lang nissehue, som er spændt på bilen, og som nærmest trawler gennem lufthavet og på den måde samler insekter ind, og som bliver samlet i bunden af nettet, forklarer Anders Tøttrup, der er projektleder på insektmobilen på Statens Naturhistoriske Museum.

Selv om det kan lyde skørt at køre med et net oven på bilen, kan din biltur altså være med til at hjælpe med vigtig forskning af insekter i Danmark.

- Basalt set har vi brug for mere viden, og det er det, projektet skal hjælpe med. Viden om, hvordan vi kan forvalte naturen bedre i forhold til insekter, siger Anders Tøttrup.

Håber på 300 piloter

I Tyskland viser undersøgelser, at der er sket et fald på 70 procent i mængden af insekter i løbet af 40 år, og Anders Tøttrup mener også, at der er sket et kraft fald i Danmark.

- Der er meget, der tyder på, at vores insektfauna bliver fattigere for både arter og fattigere på antallet. Insekter er en rigtig vigtig del af vores økosystem, og desuden kan vi se fald i nogle fuglearter, som er meget afhængige af, at der er mange insekter i vores natur, siger Anders Tøttrup.

Når insekterne er fanget, skal forskerne bagefter analysere prøverne.

- Vi håber at have op til 300 piloter i gang i år og næste år. Så vi får rigtig mange prøver og insekter ind. DNA-prøver giver os information om, ikke blot hvor mange forskellige arter, men også hvor mange af de enkelte arter, der er i prøverne, siger Anders Tøttrup.