Danske udlejningsbureauer mangler sommerhuse her i højsæsonen.
- Vi har en efterspørgsel, der langt overstiger de sommerhuse, vi har til rådighed, siger Carlos Villaro Lassen, direktør i Feriehusudlejernes Brancheorganisation.
Ifølge Visit Danmark bliver kun 25 procent af de danske sommerhuse lejet ud igennem et udlejningsbureau.
Der er dog store regionale forskelle. I Danmarks største sommerhuskommune, Odsherred, er kun omkring 500 af 29.000 sommerhuse sat til udlejning. I Ringkøbing-Skjern Kommune er cirka halvdelen af kommunens 12.000 feriehuse tilmeldt udlejning.
Når udlejningsbureauerne ikke kan følge med efterspørgslen, rammer det ferieområderne, siger Jan Haapanen, der er direktør i udlejningsbureauet Novasol.
- Hvert hus, der kommer til udlejning i et lokalområde, laver mere end 300.000 kroner i lokal omsætning pr. år, siger han.
Det sker for eksempel, når turisterne handler i lokale butikker, køber ind i lokale supermarkeder og når sommerhusejerne hyrer lokale håndværkere til reparationer i feriehuset.
Det er med andre ord millioner af kroner, som sommerhusområder potentielt går glip af, mener Jan Haapanen.
- I en by som Hvide Sande, hvor der bor cirka 3.500 mennesker, har man infrastruktur og services, som boede der over 20.000 i byen, fordi der er turisme, siger Novasol-direktøren, der vurderer, at de danske feriehusudlejningsbureuaer sagtens kan kapere 4-5.000 flere huse til udlejning.
Når det ikke sker, skyldes det ifølge direktøren for Feriehusudlejernes Brancheorganisation økonomi og nye private udlejningsplatforme som Airbnb.
- Det er ikke økonomisk attraktivt nok at leje sit sommerhus ud i dag, og så er der også flere sommerhusejere, som i højsæsonen bruger sociale medier til selv at stå for udlejningen, siger Carlos Villaro Lassen.
- Men selv om du lægger de huse oveni, er der ikke huse nok til de turister, der vil holde sommerferie i Danmark, tilføjer han.
Direktøren håber derfor, at politikerne vil hæve bundfradraget på udlejning af sommerhuse, når Folketinget til efteråret har fradraget til debat.
Antallet af bookinger af danske sommerhuse ventes igen i år at sætte rekord med mere end 17 millioner overnatninger.