Liselotte ønsker sig et lægehus på landet - men hun tør ikke købe det

Sammenbrudte overenskomstforhandlinger skaber usikkerhed om vilkårene for at drive lægepraksis i fremtiden.

Liselotte Spanggaard drømmer om livet som læge med egen praksis i en landsby. Privatfoto og Bax Lindhardt, Scanpix

Der findes unge læger, som rent faktisk gerne vil arbejde i yderområderne.

Men nu tør nogle af dem ikke investere i en lægepraksis på landet. En af dem er Liselotte Spanggaard fra Højslev ved Skive. I øjeblikket arbejder hun som uddannelseslæge på Viborg Sygehus.

- Jeg er en af dem, der gerne vil være læge i Vandkantsdanmark, siger hun.

Men nu er Liselotte Spanggaard kommet i tvivl om, hvorvidt hun skal føre ønsket ud i livet.

- Lige nu ville jeg ikke turde at sætte et par millioner i en praksis. Især ikke i det område hvor jeg bor. For jeg ville være bange for, at jeg kom til at slide mig selv ihjel, siger hun.

Problemet er den strandede overenskomst mellem læger og regioner, der skulle have været på plads i marts, men stadig volder problemer.

Derfor kender lægerne ikke vilkårene for at drive lægepraksis på længere sigt.

- Vi er simpelthen i tvivl om, hvad der kommer til at ske i fremtiden. Er det sikkert at købe en praksis? Eller kommer vi til at se store forandringer, vi ikke ved, hvad indebærer endnu, uddyber Lene Therkeldsen, der er formand for Forum for Almene Yngre Medicinere.

Det er hverken fremtidens aflønning og pengene, der bekymrer Liselotte Spanggard. Hun frygter arbejdspresset.

- Skal jeg have 5.000 patienter tilknyttet mig, så kommer jeg ikke til at kende mine patienter godt, og så bliver det ikke lige så godt lægearbejde. Det gør det bare ikke, mener hun.

Så lige nu er Liselotte Spanggaards drøm om et lægehus på landet sat på pause.

- Men jeg kan godt lide livet på landet, og jeg havde da forestillet mig, at jeg skulle være sådan en ’old school’ landsbylæge, siger hun.

Hendes kollega Karsten Rejkjær Svendsen fra Tim ved Ringkøbing råder de unge læger til at slå kold vand i blodet og afvente, at overenskomstforhandlingerne bliver afsluttet.

- Når der er usikkerhed, så vil det give en bekymring. Og jeg kan sagtens forstå deres bekymring for arbejdspresset i almen praksis, siger han.

Karsten Rejkjær Svendsen er også medlem af Praktiserende Lægers Organisation, PLO, hvor han er med til at forhandle om den kommende overenskomst. Han forventer, at der falder en aftale på plads, så læger igen trygt kan investere i en praksis, fortæller han.

- Selvom forhandlingerne er afbrudt, så tror vi stadig på, at det ender med en fornuftig aftale, siger han.

Der er der er dog ikke udsigt til, at overenskomstforhandlingerne bliver afsluttet foreløbigt, oplyser PLO.