Lægemangel rammer Helles landsby: Det er utrygt

Helle Skoles lokale lægehus risikerer at lukke. Hun frygter problemer med at finde læger i området, der kan tage imod hende og de andre patienter.

Helle Skole arbejder som afdelingschef i den lokale sparekasse, men har som frivillig været med til at få lavet både Facebook-videoer og 500 kulørte foldere for at tiltrække nye læger til Jerslev. (Foto: © Kim Næser)

Helle Skole og hendes familie skal kun spadsere omkring 800 meter for at komme til læge hjemme i den nordjyske landsby Jerslev.

Men til foråret kan det være slut.

Landsbyens to eneste praktiserende læger stopper nemlig den 1. april, og indtil videre har ingen andre vist interesse for at overtage deres praksis.

Dermed er situationen uafklaret for Helle Skole og lægehusets mindst 2.800 andre patienter.

- Det er rigtig sørgeligt, for det vil gå ud over alle de lokale borgere, som jo så skal til at finde en ny læge. Og det i sig selv er jo ikke nemt, for der er jo ikke ret mange læger, der tager nye patienter ind, siger hun.

Forudser transportproblemer

Omkring 70 procent af lægerne i Nordjylland har lukket for tilgang, viser et udtræk fra Yderregisteret, der hører under Sundhedsdatastyrelsen.

Den nærmeste lægepraksis, der tager imod nye patienter, ligger i Brønderslev omkring 10 kilometer fra, hvor Helle Skole bor. Hun tvivler på, at lægerne der kan tage imod alle patienterne fra lægehuset i Jerslev, hvis det ender med at lukke.

Det kommer især til at gå ud over de ældre, mener hun.

- Vi skal måske ud i en radius af 25-30 kilometer for at finde en læge til os alle sammen. Det er ingen hemmelighed, at vi har jo heller ikke har de busforbindelser, som vi havde engang. Det betyder, at der skal bruges lang tid på at komme til læge:

Lige så vigtig som købmanden

Helle Skole har selv haft den samme praktiserende læge, siden hun flyttede til landsbyen for 25 år siden. Hun kalder den nuværende situation for utryg.

- Det betyder meget, at ens læge er en person, som har fulgt én over tid og ved, hvad der sker i familien, forklarer hun.

Derfor har Helle Skole og fire andre borgere i Jerslev dannet en såkaldt ”lægegruppe”, der siden marts har arbejdet frivilligt for at bevare det lokale lægehus i byen.

- Det vil være katastrofalt, hvis det lukker. Vi er jo et lokalsamfund, som har brug for en læge, lige så vel som vi har brug for vores lokale købmand. Det er er jo også vigtigt for at kunne tiltrække nye tilflyttere, siger hun.

Fremtiden er uafklaret for lægehuset i Jerslev, nu hvor landsbyens to praktiserende læger begge stopper. (Foto: © Kim Næser - DR)

Facebook skal lokke nye kræfter til

Helle Skole og de andre har blandt andet fået lavet videoer til Facebook og trykt 500 foldere, som de har sendt over til en konference for praktiserende læger i København.

Målet er at tiltrække nye læge-kræfter ved at fremhæve Jerslev og omegn som et attraktivt lokalsamfund.

Det frustrerer Helle Skole, at det ikke er lykkedes endnu.

- Vi synes jo selv, vi bor et fantastisk sted med mange foreninger, en stor skole, en hal med fitnesscenter, og vores næste projekt er en stor multibane. Så vi har rigtig mange ting at tilbyde både en læge og vedkommendes familie, siger hun.

Udsigt til regionsklinik bekymrer

Hvis ikke det lykkes at finde nogen til at overtage lægehuset, når Jerslevs to læger stopper til april, kan den midlertidigt blive omdannet til en såkaldt regionsklinik.

Hvis det sker, vil det i stedet være Region Nordjylland, der kommer til at drive klinikken og som skal stå for at ansætte speciallæger i almen medicin i perioden.

Men det er ikke en holdbar løsning, mener Helle Skole.

- Det vil jeg ikke bryde mig om. Det vil jo være vikarer, og det vil sige, at du aldrig kan være helt sikker på, om det er den samme læge, du kommer til næste gang. Det synes jeg er et problem.