Der bliver fanget hummere i Limfjorden som aldrig før - og ikke kun lovligt.
Det endte ligefrem i håndgemæng, da fiskerikontrollen for nylig pågreb to ulovlige hummerfiskere på Jegindø ved Struer.
Kontrollørerne havde netop sorteret de to fritidsfiskeres fangst i baljer med lovlige og ulovlige hummere, da den ene fisker ifølge fiskerikontrollørerne pludselig trådte frem og forsøgte at forpurre bevismaterialet.
- Den ene af de her to fyre tog fat i bajlen for formentlig at hælde dem i havnen. Men den snarrådige fiskerikontrollør tog fat i den og fik den vristet fra manden, fortæller vicefiskeriinspektør fra Fiskerikontrollen i Nykøbing Mors, Kim Thor Paulsen.
I tumulten væltede 10-15 hummere ud af baljen og landede på kajen.
- Og så sparkede fiskeren dem ud i havnen, siger Kim Thor Paulsen.
Begge fiskere kan se frem til klækkelige bøder. De skal hver især betale 5.000 kroner for både at fange hummere, der var for små, og hunner med rogn. Den ene får yderligere 10.000 kroner i bøde, fordi han forsøgte at smide hummerne ud igen.
Populært at fange hummere i Limfjorden
Det seneste årti er fangsten af limfjordshummere eksploderet. Indberetninger fra erhvervsfiskere til Fiskeristyrelsen viser for eksempel, at der sidste år blev fanget 24 ton limfjordshummer.
10 år tidligere var tallet 2,6 ton.
- Der er sket en eksplosiv vækst. Vi er gået fra, at man kunne finde nogle ganske få individer, til at flere mennesker mere eller mindre har det som deres levebrød, siger Kim Thor Paulsen.
Men faktisk er der ingen, der ved, om der reelt er flere hummere i Limfjorden.
- Fangsttallene er ikke nødvendigvis udtryk for, hvad der er af hummere derude. Det kan også være, at det varme vejr eller dårlige forhold nogle steder har fået hummerne til at søge længere ind mod land, siger Jens Kjærulf, der er direktør for Dansk Skaldyrscenter.
Han fortæller, at der bliver solgt hummere på campingpladser og på rastepladser, og flere restauranter får tilbudt hummere. Men hvor stort det ulovlige hummerfiskeri reelt er, er der heller ikke nogen, der har overblik over.
Men uanset hvad, er det et problem, når folk fanger undermålere og hunner med rogn, som de to fiskere gjorde på Jegindø.
- Hvis bestanden af hummere bliver udhulet, kan vi godt få et kollaps. For det tager seks-syv år, fra en hummer bliver født - om man så må sige - til den er fiskeklar, forklarer Jens Kjærulf.
Dansk Skaldyrscenter har netop søgt penge hos den Europæiske Fiskerifond for at kortlægge, hvor mange Limfjordshummere der er. Håbet er, at det arbejde kan gå i gang næste år.