Østers finder i højere og højere grad vejen til de danske spiseborde. Særligt op til nytår tager vi godt for os af de salte dyr.
- Der er stor interesse. Mange har lyst til at smage det - og mange kender det også nu, siger Svend Bonde, ejer af Glyngøre Shellfish.
Hos Dansk Skaldyrcenter, der er en forskningsenhed under Danmarks Tekniske Universitet, DTU, bekræfter professor Jens Kjerulf Petersen, at danskerne har fået et andet syn på skaldyr - og også østers de seneste år.
- Når jeg for eksempel kan gå ned i en almindelig Netto-butik en tredje-juledag og finde østers - så er der sket et stort spring på 5-6 år, siger han.
Succesen bunder ifølge ham i, at branchen selv for 8-9 år siden begyndte at presse på for at åbne danskernes munde for østers ved at lave events som Østerspremiere og Oyster Trofee Week, der er festivaller, hvor man kan smage sæsonens første østers.
Og så rammer østers ned i en tendens.
- Det er nordisk, originalt og hjemmefra - og det er en god historie, siger Jens Kjerulf Petersen.
Vil prøve eksklusiv spise
Glyngøre Shellfish har også taget aktivt del i at gøre den salte og slimede spise mere populær. De har rejst rundt i landet med en østersbar og ladet danskere prøvesmage dyret - og det giver pote:
- Mange af dem, der har smagt det, de køber det også nu, siger Svend Bonde.
Og nytåret er højtid for salget af østers. Alene i denne uge sælger han 5000 østers til danskere, mens de hos den anden store leverandør Vilsund Blue sælger det dobbelte.
For bare ti år siden sagde de fleste danskere ellers nej tak til østers.
- Folk har lyst til at prøve eksklusive produkter, og typisk her ved nytårstid, siger Søren Mattesen, direktør hos Vildsund Blue.
Færre kvoter
Men mens der bliver spist flere af det ekslusive skaldyr, så er kvoterne for, hvor mange fiskerne må fange faktisk blevet mindre. I dag må fiskerne kun fange en tiendedel af, hvad de måtte for ti år siden. Det skyldes kolde somre.
- Østers skifter køn i løbet af sin levetid, og den skifter typisk til hunkøn ved 20 grader, og når det ikke har været 20 grader i en periode, så bliver der ikke så mange nye østers, og så bliver mængden vi kan fiske mindre, siger Søren Mattesen fra Vildsund Blue.
Men der ér stadig langt flere østers i nettene, end danskere kan spise. 90-99 procent af de danske limfjordsøsters bliver solgt til udlandet.
- Der skal nok være østers til alle de danskere, der gerne vil have det, lover Søren Mattesen.
En dansk limfjordsøsters koster lige nu omkring 30 kr.