Det vækker sjældent begejstring, hvis der er planer om at rejse store vindmøller i et lokalområde. Men vindmøllerne kan være lidt nemmere at acceptere, hvis lokalbefolkningen får et økonomisk plaster på såret i form af penge til en ny legeplads eller en natursti.
Pengene kommer fra puljen Grøn Ordning, men 23. januar 2018 lukker puljen.
Det synes Jens Peder Hedevang (V), formand for Teknik og Miljøudvalget i Skive Kommune, er ærgerligt.
- Det er en god ordning, fordi det gør det nemmere for lokalsamfund at acceptere, at der bliver sat vindmøller op, siger han.
Han bakkes op af Allan Clifford Christensen (V), næstformand i Klima- og Miljøudvalget i Viborg Kommune. Han frygter, at det vil blive sværere at få byers accept til vindmølleprojekter fremover.
- Det gør jo, at protesterne bliver større, da fordøjeligheden var nemmere førhen, siger Allan Clifford Christensen.
Den lille by Åsted nord for Skive har fået 350.000 kroner til en ny legeplads, fordi der blev placeret store vindmøller i nærheden. Det fortæller Hanne Baunsgaard, der er formand for Åsted Borgerforening.
- Mange var imod møllerne i starten. Men jeg har ikke oplevet lydgener, så jeg er meget begejstret for legepladsen, siger hun.
Legepladsen bliver bygget efter jul og vil få stor betydning for byen, mener Hanne Baunsgaard.
- Vi er en lille by, og vi mangler et samlingsted, så her bliver legepladsen perfekt. Den gamle var udsat for en masse hærværk, så det bliver godt at få en ny, siger hun.
I stedet for Grøn Ordning lægger energi-, forsynings-, og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) op til, at kommunerne og de private vindmølleopsættere, bliver enige om en kompensation.
- Det skal indregnes i omkostningerne i et projekt. Man bør kigge på, om der er lokale aktiviteter, man kan støtte, siger Lars Christian Lilleholt.