Forsvaret mangler soldater til over 300 ledige job

Soldaterne bliver presset af at mangle kolleger. Det giver en stresset hverdag.

På kasernerne i Skive og Holstebro, mangler de til sammen op mod 120 folk. Kun 25 stillinger er slået op. (Foto: © Birgitte Melbye - DR, (c) DR)

Der mangler soldater i forsvaret. Lige nu er der næsten 300 ledige militære job på forsvarets hjemmeside, men der er brug for langt flere medarbejdere. Det presser soldaterne.

- Folk fortæller, at de har utroligt travlt, siger korporal Jørgen Christian Pedersen.

Han arbejder på Skive Kaserne og sidder i bestyrelsen i fagforeningen, Hærens Konstabel- og Korporalforening.

- De bliver stresset i hverdagen, fordi de døjer med at skulle nå at få afspadseret deres optjente frihed, siger han.

Mangler langt flere soldater

I Skive er 13 ledige stillinger slået op på forsvaret.dk, men korporalen vurderer, at der reelt mangler mellem 50 og 100 folk.

På Holstebro Kaserne mangler oberst Bjarne Højgaard Jensen mellem 30 og 40 medarbejdere, mens kun 12 job er slået op. Han hører også, at soldaterne har travlt.

- Der er mange øvelser og aktiviteter. Vi har så få enheder i Danmark efterhånden, så der er færre folk til at løse flere opgaver, siger han.

Han mener, at jobmulighederne uden for forsvaret frister soldaterne:

- Der er jo opsving i samfundet, og de civile har mange valgmuligheder i dag, siger han.

Nyt bemandingssystem betyder langsom ansættelse

Manglen på folk vækker bekymring i flere af soldaternes fagforeninger.

Problemet skyldes til dels at Forsvaret er for langsomt til at slå ledige job op og dermed sikre nok soldater.

- Det er en meget lang proces at slå de job op. Det tager tre til seks måneder fra man slår en stilling op, til der er en ansat, fortæller korporal Jørgen Christian Pedersen. Han sidder også i bestyrelsen for fagforeningen Hærens Konstabel- og Korporalforening.

For halvandet år siden lavede forsvaret et nyt bemandingssystem efter kravet om at spare 2,7 milliarder kroner. Systemet gør, at langt de fleste job skal slås op, som vi kender det fra det private erhvervsliv. Før blev soldaterne beordret i stillinger. Og det sker stadig ved for eksempel internationale missioner.

Systemet giver soldater mere ansvar

Systemet får skyld for at være langsommeligt og svært at gennemskue.

Kommandør Henrik Ryberg fra Forsvarsministeriets Personalestyrelse forklarer:

- Målet med det er, at folk selv har et større ansvar for at skabe en karriere i Forsvaret og selv tager ansvar for at søge de stillinger, de gerne vil have, siger han.

Oberst: Det bliver bedre

Forsvarsministeriets Personalestyrelse erkender, at al begyndelse er svær. Det samme gælder på kasernerne i Skive og Holstebro, hvor de til sammen mangler op mod 120 folk, men kun 25 stillinger er slået op.

- Det skal have sin tid og nå at bundfælde sig. Det bliver bedre og bedre for hver dag, synes jeg, og efterhånden bliver flere og flere job slået op som ledige, siger oberst Bjarne Højgaard Jensen.

Forsvarsministeriets Personalestyrelse har kun overblikket over de ledige job, som bliver slået op i forsvarets hjemmeside og ikke hvor mange folk forsvaret reelt mangler.