Forskere vil følge vestjyske ulveunger: Dyrene skal have GPS-halsbånd

Med GPS vil en gruppe forskere skaffe ny viden om de snart voksne ulveunger i Vestjylland.

Ulvehvalp i Vestjylland, december 2017. Foto: Thomas Boesdal, Søren Krabbe, Jonas Siim Jensen, Mads Skamris, Naturhistorisk Museum Aarhus & Aarhus Universitet.

De vestjyske ulveunger skal udstyres med GPS-halsbånd. Det er målet for et projekt, som en gruppe forskere har fået to millioner kroner til.

Ulvene, der er tale om, er de seks-otte ulveunger, der tidligere er fotograferet i Stråsø Plantage i Vestjylland.

De er snart så store, at de vil forlade forældrene, og håbet med projektet er, at det kan give viden om ulvenes strejfen, når de sandsynligvis tager ud og finder deres eget territorium, fortæller Peter Sunde, der er seniorforsker ved Aarhus Universitet.

- Formålet med mærkningen er at gøre os klogere på, hvordan sådan en ung ulv bevæger sig rundt i det danske landskab. Jo mere vi ved om de danske ulve, jo bedre kan vi forvalte bestanden, så det giver færrest mulige problemer, siger han.

Det er ved at være oppe over, hvis forskerne skal følge ulvene.

- Vores håb er, at vi kan fange og GPS-mærke mindst to af de unge ulve, inden de forlader området, hvor de er født i Vestjylland. Ulveunger forlader typisk deres forældre i løbet af foråret i marts-april, så vi skal gerne have dem mærket inden da, siger Peter Sunde.

I Sverige og Norge har man erfaring med at mærke ulve med GPS. Det foregår ved, at man finder deres spor i sneen og efterfølgende skyder ulvene med bedøvende pile fra en helikopter.

Men den metode kan vi ikke bruge i Danmark, både fordi vi normalt mangler sne, men også fordi vi har mere lukkede og tætte skovområder, hvor ulvene kan gemme sig for helikopteren, fortæller Peter Sunde.

- Vi vil eksperimentere med andre metoder til at indfange de ulveunger, som skal mærkes. Det er tanken at bruge avancerede boksfælder, hvor ulvene selv udløser fælden, og hvor der sendes en SMS, så snart et dyr er gået i fælden, siger han.

Projektet, som handler om at indfange og GPS-mærke ulvene, kommer til at koste to millioner kroner i alt. Aage V. Jensen Naturfond støtter projektet med 1,4 millioner kroner.