Miljøstyrelsen om ulve i families baghave: Det er ikke 'problemulve'

Vi er ikke på vej til at skyde ulve i Danmark, selvom en familie har haft ulve i baghaven, siger Miljøstyrelsen.

Vildtkamera fangede tirsdag aften seks ulveunger på et billede. (Foto: © Henrik Sahlholdt)

Det er en naturlig adfærd, når ulveunger vandrer forbi et hus.

Det mener Miljøstyrelsen, efter at en familie fra Torsted mellem Holstebro og Ringkøbing, mandag aften så to ulve - formentlig unger - bagerst i deres store have.

Ifølge familien udviste ulvene ingen frygt for dem, selv om eksperter tidligere har udtalt, at ulve er sky overfor mennesker.

Miljøstyrelsen mener dog ikke, at familien har grund til bekymring.

- Jeg vil ikke umiddelbart vurdere, at det her er 'problemulve', siger Annette Samuelsen, der er kontorchef i Miljøstyrelsen.

'Problemulve' er ifølge Miljøstyrelsen ulve, der mangler almindelig skyhed og opsøger mennesker og deres huse eller på anden måde optræder truende.

Annette Samuelsen begrunder sin udmelding med, at hun har lyttet til, hvad Kent Olsen, ulveforsker og forskningschef for Naturhistorisk Museum, har vurderet.

- Han siger, at det er naturligt for hvalpe at være nysgerrige. Det gør, at de kommer tættere på mennesker og bygninger, end voksne ulve ville gøre, siger hun.

Ifølge Kent Olsen viser erfaringer fra Tyskland, at ulveungerne lærer at holde sig fra mennesker, når de kommer med forældrene på jagt.

Dagen efter at familien så de to ulve, fangede et vildtkamera seks ulve samme sted, som familien så ulvene.

Det er Henrik Sahlholdt, der har sat kameraet op, og han er bekymret. Han mener, at politikerne bør åbne op for mere regulering af ulvene, der har været fredet siden 1992 i Europa.

- Man skal kunne skyde dem, hvis man for eksempel står i en situation, hvor de angriber ens hund. Så skal man ikke sende en ansøgning om tilladelse først, mener han.

Annette Samuelsen tror ikke, at den løsning kan lade sig gøre.

- Så vil vi komme på kant med EU-regler, der sætter rammerne om forvaltningen af ulve i Danmark, siger hun.

Hvis borgere på et tidspunkt oplever, at ulvene bliver truende, så kan situationen ændre sig, fortæller hun.

- Hvis der er tale om 'problemulve', så må vi jo tage stilling til en ansøgning om at regulere dem - altså skyde dem, siger hun.