Desperate landmænd jagter foder i grønt naturreservat

Stort reservat ved Limfjorden har stadig grønt græs, men må afvise landmænd, der mangler foder til tørkeramte dyr.

1.500 kreaturer græsser i reservatet Vejlerne nord for Limfjorden. Her er græsset stadig grønt trods tørken. (Foto: © Helge Røjle- DR Midt & Vest)

Tørken gør stadig mere ondt på landbruget, ikke mindst når det gælder foder til dyrene.

Desperate landmænd spørger nu om hjælp til foder i et af landets største naturreservater ved Limfjorden.

Det 60 kvadratkilometer store reservat Vejlerne har landets største enge, og græsset er stadig grønt. Driftsleder Niels Lisborg får lige nu mange henvendelser fra landmænd, som mangler foder til deres dyr.

- Vi får henvendelser fra hele det nordlige Jylland fra landmænd, som spørger, om vi kan hjælpe dem med grovfoder i form af græs ude fra reservatet. Og vi kan fornemme, at der ofte er desperation i stemmen, siger han.

Det er et barsk udtryk for, hvor slem tørken er i øjeblikket, siger Jørgen Kristensen, kvægchef hos KvægXperten, som er en samlende kvægrådgivning for Landbo Limfjord, Landbo Thy og Agri Nord.

- Landmænd vil jo gøre alt, hvad de kan for at sikre sig foder nok til deres dyr. Som tørken og vejrudsigterne er i øjeblikket, kan jeg godt forstå, hvis nogle landmænd tænker, at det her ender galt, siger kvægchef Jørgen Kristensen.

Kan ikke hjælpe

Men reservatet Vejlerne kan desværre ikke hjælpe de tørkeramte landmænd. Mængden af græssende dyr i reservatet er øget kraftigt de senere år af hensyn til naturplejen. Med 1.500 græssende kreaturer på Vejlerne er der ikke foder i overskud i år.

Det er ikke kun de danske landmænd, der døjer med tørken. Landmænd i Europa har i år problemer med at få foder nok til dyrene.

Men snart får de lov til at bruge græs og anden biomasse fra brakmarker som foder til dyrene.

Det har EU-landene besluttet torsdag ved en afstemning i EU's komité for direkte støtte, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet.