Ventede fire måneder på psykolog: Jeg isolerede mig mere og mere

Maja Coordts OCD blev værre, mens hun ventede på at tale med en psykolog.

For fire år siden eskalerede Maja Coordts OCD, men efter psykologhjælp har hun det nu bedre. (Foto: © Dr)

Da Maja Coordts OCD for fire år siden eskalerede, turde hun knap nok forlade sit eget hjem.

Hun fik nemlig flere og flere tvangstanker om, at hun havde glemt at låse døren eller glemt at slukke for vandhanen og kogepladerne. Og det var lige meget, hvor mange gange hun tjekkede.

- Jeg var bange for, at hvis jeg ikke gjorde mine ritualer godt nok, så ville min lejlighed brænde ned eller blive oversvømmet, så jeg isolerede mig i stedet, siger hun.

Da hun henvendte sig til egen læge, fik hun straks en henvisning gennem sygesikringen til en psykolog, der skulle hjælpe hende med at overvinde de destruktive tanker.

Alligevel gik der fire måneder, før Maja fik en tid hos en psykolog gennem sygesikringen.

Og i ventetiden blev hendes tvangstanker kun tiden værre.

- Jeg havde det jo allerede dårligt, da jeg gik til lægen, så min OCD havde jo bare mulighed for at eskalere, og det gjorde den også, siger Maja Coordt.

Flere må vente længere

Og Maja er ikke den eneste, der har måtte vente længe på at få behandlet en psykisk lidelse.

Flere steder i hovedstaden venter folk i meget længe på at få hjælp til at bekæmpe angst, depression og tvangstanker gennem den sygesikringsstøttede psykologbehandling.

Blandt andet på psykologklinikken Cektos, hvor de lige nu har en ventetid på seks til otte måneder. Det er et stort problem, siger klinikchef Pia Callesen.

- Vi ved, at tilstanden bliver forværret, jo længere tid folk venter, og det er jo dyrt både økonomisk, men også lidelsesmæssigt for den enkelte og for samfundet, siger hun.

Hun mener, at der højst skal gå et par uger, før de henviste kommer i behandling for deres sindslidelse.

- Lige nu svarer det til, at du kommer med et brækket ben i oktober, og de siger: ’Kvoten for brækkede ben er slut, du må vente til januar med at få behandlet det’, og det holder jo ikke, siger Pia Callesen.

Hun tilføjer, at der er psykologer nok til at hjælpe med at behandle angst, depression og OCD, men at der ikke er nok tilknyttet den sygesikringsstøttede psykologbehandling.

Det er dyrt selv at betale for en psykolog

Og det er ikke alle, der har råd til selv at betale for en psykolog, heller ikke Maja Coordts.

Selvom hun fik det værre og værre i de fire måneder, hun skulle vente på snakke med en psykolog, var det ikke en mulighed selv at punge ud.

- Jeg var studerende. Hvis jeg skulle betale 1.000 kroner per gang, og jeg skulle gå til psykolog to til tre gange om ugen, hvilket jeg skulle, så havde jeg ikke haft råd til mad, siger hun.

Heldigvis hjalp det for Maja at snakke med en sygesikringsstøttet psykolog, og i dag er hun fri for tvangstankerne og har ikke længere problemer med at forlade sin lejlighed.

Men hun mener bestemt, det hendes behandling ville være gået lettere, hvis hun havde ventet kortere tid med at snakke med psykolog.

- Situationen ville nok ikke have eskaleret så meget, og det ville nok have været lettere at behandle min OCD, siger hun.

Siden 2012 har angst-og depressionsramte kunnet få tilskud til psykologhjælp gennem sygesikringen.