Tidslinje: Terrorangrebet der rystede Danmark

I dag er det ét år siden, Omar El-Hussein skød og dræbte filminstruktøren Finn Nørgaard og den jødiske vagtmand Dan Uzan. Få overblik over, hvad der skete i timerne for de to angreb, Omar El-Husseins død og hvilke konsekvenser angrebene har fået.

Det blev kaldt det værste angreb på dansk jord i nyere tid, og både politiet, PET og daværende statsminister Helle Thorning Schmidt (S) kaldte det terror.

Men hvad skete der egentlig den dag i februar, og hvilke konsekvenser har det haft siden da?

DR har samlet de mest afgørende begivenheder i forbindelse med terrorsagen, siden de første skud lød for ét år siden.

Lørdag d. 14. februar, 2015

Kl. 15.00: Debatmøde på Krudttønden, Østerbro Et debatmøde om ytringsfrihed og censur finder sted på teater og kulturcafé Krudttønden på Østerbro i København. Omkring 50 mennesker er til stede, heriblandt den svenske Muhammed-tegner og kunsthistoriker Lars Vilks.

Kl. 15.33: Debatmødet afbrydes af skud En person affyrer flere skud gennem Krudttøndens foyer og café. Efterfølgende flygter gerningsmanden og frarøver en person sin bil. Herefter kører han til Borgervænget på ydre Østerbro, hvor bilen parkeres. Gerningsmanden går til Kildevældsskolen på Østerbro, hvorfra han ringer efter en taxa. Taxaen sætter manden af på en adresse på Svanevej tæt på Nørrebro Station.

Kl. 17.12 til 17.50: Tre betjente såret, en civil person dræbt Politiet oplyser i en række pressemeddelelser i denne periode, at tre betjente er såret. To af de sårede er PET-agenter. Samtidig bekræfter politiet også, at en 55-årig mand er afgået ved døden foran Krudttønden. Senere kommer det frem, at der er tale om filminstruktør Finn Nørgaard. Kl. 19.00: Politiet holder pressemøde Politiet oplyser, at de efterforsker angrebet som terror. Det bygger de blandt andet på karakteren af arrangementet, og at Lars Vilks var taler og deltager ved debatarrangementet på Krudttønden. Det samme meddeler PET.

Kl. 20.06: Første billeder af gerningsmanden Politiet offentliggør de første billeder af den mulige gerningsmand. Her meddeler de også, at der kun er tale om én gerningsmand. Politiet sætter endnu ikke navn på gerningsmanden. Kl. 22.04: Flere billeder af gerningsmanden Politiet offentliggør igen billeder af gerningsmanden. Denne gang fra overvågning omkring Kildevældsskolen. Imens øger politiet sikkerheden ved Nørreport Station og efterlyser vidner, der har set gerningsmanden. Folk opfordres til ikke at gribe ind, hvis de ser gerningsmanden.

Søndag d. 15. februar, 2015

Kl. 01.00: Nye skud affyres Der lyder flere skud foran den jødiske synagoge på Krystalgade i indre by i København. Det oplyser politiet. I en pressemeddelelse oplyser politiet, at en mand er blevet skudt i hovedet. Samtidig evakueres Nørreport Station.

Kl. 04.00: Person dræbt af skud i hovedet Politiet oplyser i en ny pressemeddelelse, at personen, der blev skudt i hovedet foran synagogen, er død. Det kommer frem, at der tale om den jødiske vagt Dan Uzan, der holdt vagt ved en Bar Mitzva, der foregik i nogle lokaler inde i synagogen. Kl. 05.17: Gerningsmand dræbt Politiet kommer i skudveksling med gerningsmanden foran den adresse, som taxaen tidligere lørdag satte ham af ved. Adressen har siden gerningsmanden første gang ankom dér været overvåget. Da gerningsmanden ankommer på adressen, råbes han an af politiet, og det kommer til skudveksling. I skudvekslingen bliver gerningsmanden dræbt. Ingen betjente kommer til skade. Kl. 15.42: Politiet anholder to mænd På en netcafé på Nørrebro anholdes to mænd, der menes at have forbindelse til terrorangrebet. Senere offentliggør politiet identiteten på den dræbte gerningsmand. Der er tale om en 22 årig mand. Hans navn er Omar Abdel Hamid El-Hussein.

Mandag d. 16. februar, 2015

Kl. 08.50: To mænd sigtes De to mænd, der blev anholdt på Nørrebro, sigtes for medvirken til drab og varetægtsfængsles. Samtidig etableres der beskyttelse ved flere centrale jødiske steder i København.

Kl. 20.00: 30.000 mennesker til mindehøjtidelighed på Østerbro Københavns Borgerrepræsentation afholder en mindehøjtidelighed foran Krudttønden for at mindes Finn Nørgaard, Dan Uzan og de sårede betjente. Over 30.000 mennesker møder op, hvor der er taler fra daværende statsminister Helle Thorning Schmidt, overborgmester Frank Jensen (S) og den franske ambassadør, Francois Zimeray.

Tirsdag d. 17. februar, 2015

Omar El-Hussein hyldet på Nørrebro Omkring 30 maskerede unge mænd hylder den døde attentatmand Omar El-Hussein foran opgangen på Svanevej, hvor han blev dræbt søndag morgen.

Samme dag kræver flere politiske partier med Venstre i front en redegørelse fra regeringen over weekendens angreb.

Onsdag d. 18. februar, 2015

Kontrol med 500.000 kameraer kunne have hjulpet efterforskningen Dansk Folkeparti vil have registreret de mange video-kameraer på bygninger og veje rundt omkring i landet. Politiet skal nemlig lettere kunne finde frem til kameraerne, lyder det fra Peter Skaarup (DF).

Samme dag begraves Dan Uzan under massiv politibevogtning på Mosaisk Begravelsesplads på Vestre Kirkegård. Mange mennesker er mødt op, heriblandt daværende statsminister Helle Thorning Schmidt.

Fredag d. 20. februar, 2015

Hjemmeværnet vil sikre deres våben bedre Gerningsvåbenet, som Omar El-Hussein brugte, kom fra Hjemmeværnet. Derfor vil Hjemmeværnet nu til at adskille ammunition og våben fra hinanden hos de hjemmeværnsfolk, der har våben i hjemmet.

Regeringen afsætter en milliard til bekæmpelse af terror, oplyser regeringen. Antiterrorpakken skal over de næste fire år sikre, at politiet og beredskabet er bedre klædt på til bekæmpelsen af terror og radikalisering.

Lørdag og søndag d. 21. og 22. februar, 2015

Et minuts stilhed I Superligaen, landets bedste fodboldrække, afholdes et minuts stilhed til ære for de to dræbte ved angrebet. Der afholdes også et minuts stilhed ved flere andre kultur- og sportsarrangementer.

Tirsdag d. 24. februar, 2015

Finn Nørgaard bisættes Filminstruktøren begraves fra Grundtvigs Kirke i København. Daværende statsminister Helle Thorning Schmidt deltager. Flere hundrede deltager i begravelsen.

Lørdag d. 7. marts, 2015

Øget beredskab presser politiet Efter angrebet er politiet massivt til stede i København og i en række andre dele af landet. Det presser politiet, der må indkalde ekstra mandskab fra andre dele af landet til at varetage opgaverne.

Torsdag d. 12. marts, 2015

Bedre fysisk sikring af jødiske faciliteter Daværende justitsminister Mette Frederiksen (S) bebuder, at jødiske faciliteter som synagoger og skoler skal sikres bedre efter terrorangrebet. Hun åbner en politisk diskussion på Christiansborg om emnet.

Lørdag d. 14. marts, 2015

Fredsring om synagogen i København Over 1.000 mennesker står hånd i hånd rundt om synagogen i København i en fredsring med mottoet ”Nej til had og frygt”. Flere politikere deltager samt flere fra både muslimske og jødiske organisationer.

Mandag d. 20. marts, 2015

Endnu en mand anholdes En ung mand anholdes over en måned efter angrebet. Samtidig ransages fem adresser i København.

Torsdag d. 30. april, 2015

Jyske betjente sættes ind Rigspolitiet oplyser, at bevogtningen i København nu også skal passes af jyske betjente. Presset i politikredsene og presset efter at løse andre af politiets opgaver gør, at jyske betjente nu skal hjælpe til også.

Onsdag d. 6. maj, 2015

Politiet skal blive bedre Politiet nedsætter en arbejdsgruppe, der blandt andet skal analysere skydetræningen af betjentene efter angrebet. Rigspolitiets redegørelse af terrorangrebet afslører, at politiet kunne have reageret bedre.

Fredag d. 21. august, 2015

Zentropa vil lave film om Omar El-Hussein Filmselskabet Zentropa med Peter Aalbæk Jensen i spidsen vil lave en film baseret på gerningsmanden Omar El-Husseins liv. Titlen på filmen bliver ”Lukkede øjne” og er tænkt som en fiktionsfilm.

Mandag d. 2. november, 2015

Hæder til Finn Nørgaard og Dan Uzan Finn Nørgaard og Dan Uzan hædres af den franske ambassadør med en fransk hæderspris.

Onsdag d. 16. november, 2015

Politiuddannelsen skæres De fire blå partier og Socialdemokratiet bliver enige om at skære politiuddannelsen fra tre til to år. Det sker for hurtigere at få flere betjente på gaderne.

Tirsdag d. 8. december, 2015

Dan Uzan årets dansker Dan Uzan kåres til årets dansker af Berlingskes læsere og en dommerkomité. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kalder valget et ”klogt valg”.

Fredag d. 22. Januar, 2016

Politiet løslader formodet hjælper til terrorangrebet. En 19-årig mand løslades. Han har været anholdt for formodentligt at have hjulpet Omar El-Hussein med terrorangrebet.

Onsdag d. 27. januar, 2016

Statsadvokat: Ok at skyde og dræbe Omar El-Hussein Statsadvokaten og Den Uafhængige Politiklagemyndighed fremlægger deres rapport over hændelserne omkring Omar El-Husseins død d. 15. februar 2015. Statsadvokaten mener, det var nødvendigt og forsvarligt at skyde og dræbe Omar El-Hussein.

Mandag d. 29. Januar, 2016

Krudttøndesigtede brugte mobiler i fængslet Fire af de sigtede i krudttøndesagen har haft adgang til mobiltelefoner, mens de har siddet i fængsel, oplyser justitsminister Søren Pind.

Mandag d. 1. februar, 2016

Mindeplade for Finn Nørgaard På Krudttønden, hvor filminstruktøren Finn Nørgaard mistede livet, er der nu sat en mindeplade op. Mindepladen blev opsat efter et forslag i Københavns Borgerepræsentation fra Det Konservative Folkeparti.

Onsdag d. 3. februar:

Københavnsk videoovervågning skal registreres Som en konsekvens af terrorangrebet skal københavnske overvågningskameraer nu registreres. København fungerer som forsøgskommune, inden justitsminister Søren Pind (V) vil tage stilling til, om projektet skal udrulles i hele landet.

Samme dag bliver de fire anholdte i sagen om Omar El-Hussein tiltalt efter terrorparagraffen. Det sker i Københavns Byret. Sagen mod de fire mistænkte starter d. 10. marts.