Fire af de sigtede personer i terrorsagen har brugt mobiler i fængslet

Fire af de fængslede i terrorsagen, hvor blandt andet Krudttønden blev angrebet, har på forskellige tidspunkter har haft adgang til i alt syv mobiltelefoner, oplyser Justitsministeriet.

- Det er en uholdbar situation. Efter de foreliggende oplysninger har fire af de fængslede i terrorsagen på forskellige tidspunkter haft adgang til syv mobiltelefoner, siger justitsminister Søren Pind (V). (Foto: © ERIK REFNER; Luka Alexander Civa, Scanpix)

Ikke kun én, men fire af de sigtede personer i forbindelse med terrorattentaterne ved Krudttønden og den jødiske synagoge i februar sidste år har på forskellige tidspunkter haft adgang til i alt syv mobiltelefoner.

Det oplyser Justitsministeriet.

- Det er en uholdbar situation. Efter de foreliggende oplysninger har fire af de fængslede i terrorsagen på forskellige tidspunkter haft adgang til syv mobiltelefoner. Beskrivelsen af forløbet fremstår på nuværende tidspunkt ufuldstændig og fragmenteret. Jeg har derfor bedt de involverede myndigheder om en samlet redegørelse for forløbet, udtaler justitsminister Søren Pind (V).

DR Nyheder afslørede i begyndelsen af januar, at meget tyder på, at en af de sigtede, som har nære relationer til den nu afdøde terrorist Omar El-Hussein, har været aktiv på nettet.

De seneste måneder har den 19-årige flere gange kommenteret på Facebook, lagt nyt profilbillede op og været aktiv på det sociale medie Instagram, viste en gennemgang af hans profiler, som DR Nyheder har foretaget via forskellige søgeredskaber.

Kort efter fandt Kriminalforsorgens betjente en mobiltelefon i den 19-åriges celle.

Politiets sigtelse drejer sig om, at de fem personer på forskellig måde skal have medvirket til de drab og drabsforsøg, som Omar El-Hussein begik i februar sidste år. Alle fem nægter sig skyldige.

Anklagemyndigheden har betegnet skyderierne som terror, men sigtelsen drejer sig om medvirken til drab og drabsforsøg.

Blomster foran Krudttønden, hvor en person blev skuddræbt 14. februar 2015. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Den anerkendte terrorekspert Magnus Ranstorp har kaldt den sigtedes mulighed for at bruge en mobiltelefon fra sin celle "helt absurd"

- Det må ganske enkelt ikke ske. Det er vigtigt for retssagen, at sigtede ikke kan kommunikere helt frit med resten af verden. Med internet kan du instruere vidner eller bede folk om at afskaffe beviser, som kun få kender til, sagde Magnus Ranstorp i begyndelsen af januar.

Udover redegørelsen fra involverede myndigheder varsler justitsminister Søren Pind (V) også en række initiativer i fængslerne, der skal modvirke, at der mobiltelefoner indsmugles.

Han oplyser på et åbent samråd i Folketinget, at der de senere år er fundet i størrelsesordenen 1.500-2.000 mobiltelefoner årligt i fængslerne, men at der formentlig indsmugles mange flere.

Et af tiltagene er et forsøg med krops-scannere, som kendes fra lufthavne.

- Hvis vi med scannere mere effektivt kan opdage forsøg på at indsmugle mobiler, er vi kommet et langt skridt. Det er derfor min hensigt hurtigt at indlede et forsøg med scannere i flere af Kriminalforsorgens lukkede institutioner, siger Søren Pind.

INITIATIVER MOD MOBILER I FÆNGSLER:

  • Justitsministeren igangsætter et forsøg med krops-scannere af den type, der kendes fra lufthavne, i flere af kriminalforsorgens lukkede institutioner.

  • Anvendelsen af krops-scannere kræver en ændring af lovgivningen, som ministeren vil søge Folketingets opbakning til i løbet af de kommende måneder.

  • Kriminalforsorgen udarbejder nye retningslinjer for risiko- og analysebaserede visitationer – herunder ved anvendelse af de håndholdte mobildetektorer, der nu findes i alle i fængsler og arresthuse.

  • Kriminalforsorgen skal anvende hundekorpset mere målrettet i indsatsen mod mobiltelefoner. De skal bruge fem måneder på at trænes.

  • Det undersøges, om der er muligheder for tekniske hindringer for brug af mobiltelefoner i fængsler og arresthuse. Kriminalforsorgen er aktuelt ved at indhente erfaringer på område

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1108265519223971