Bandemedlemmer på kontanthjælp skal ikke have lov at passe sig selv, og derfor tager Københavns Kommune nye værktøjer i brug for at holde dem beskæftigede. Det sker med en pulje på 12 millioner millioner kroner, der blandt andet skal aktivere bandemedlemmer med nyttejobs 37 timer om ugen.
Der er brug for at prøve noget nyt for at få bandemedlemmer væk fra bandemiljøet, og der er nyttejobs en god løsning, mener Susan Hedlund, der sidder i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i København for Socialdemokratiet.
- Der ligger noget forebyggende i det, fordi vi stiller noget i udsigt til dem, og giver dem et andet fællesskab end banderne. Vi kan jo heller ikke blive ved at gøre det samme, siger hun.
Men der er ikke opbakning til initiativet hele vejen rundt på rådhuset.
- Det er et vanvittigt forslag. Det er dybt naivt, hvis man tror, at bandemiljøet lukker ned på grund af det her. Den her håbløse aktivering handler om at plukke pileurt på Amager Fælled, lyder det fra Enhedslistens medlem af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget Ulrik Kohl.
Han mener, at pengene kan bruges bedre.
- Skab rigtige job i de områder, som er hårdest ramt af bandekonflikten, så vi kan give de unge mennesker en vej ud. Og så skal der skabes nogle ordentlige fællesskaber og nogle ordentlige uddannelsesmuligheder. Det giver mening. Det andet her er spild af penge, siger han.
Også blandt fagfolk er der skepsis over for effekten af nyttejobs, hvis man vil have bandemedlemmer væk fra bandemiljøet. Jan Mansur Hussain, der selv har en fortid som bandemedlem og arbejder som socialrådgiver for bandemedlemmer, mener indsatsen skal være mere målrettet.
- Min erfaring er, at der skal være reelt indhold i aktiveringen. De skal ud i en reel beskæftigelse, en uddannelse eller praktik, hvor de har overskud til personen. Ellers virker det ikke, siger han.
Københavns Kommune regner med, at 130-150 personer skal aktiveres.