'Lamselår'. 'Lækker røv i den nederdel'. 'Velhængt kød'.
Det er nogle af de bemærkninger, som tjenere, der serverer til årstidens mange julefrokoster, må finde sig i. Men det skal være slut nu, mener fagforeningen 3F, der sammen med Nordisk Union for Hoteller, Restauranter, Catering og Turisme har startet kampagnen #notonthemenu.
Kampagnen iværksættes netop her i december, fordi der er en klar sammenhæng mellem indtagelse af alkohol i restaurationsmiljøet og seksuel chikane og krænkelser, melder fagforeningen.
- Vores medlemmer oplever, at man betragter tjenerne som en del af menuen, og at man godt kan flirte og måske røre lidt, siger Tina Møller Madsen, som er gruppeformand for Privat Service, Hotel og Restauration i 3F.
- Men ingen skal arbejde i et miljø, hvor man føler sig krænket – hverken som buschauffør eller tjener. Det sker bare ikke så ofte i bussen, som det gør på en restaurant, hvor der er julefrokost.
Danmark på kedelig førsteplads
Ifølge Tina Møller viser flere undersøgelser, at Danmark indtager en kedelig førsteplads, når det kommer til seksuel chikane. En europæisk undersøgelse fra 2014 viste, at mere end hver tredje kvinde har været udsat for seksuel chikane indenfor de seneste 12 måneder, og en rundspørge til 3Fs tillidsrepræsentanter har vist, at hver 10. har haft en kollega, der har været sygemeldt på grund af seksuel chikane.
Kampagnen er blevet lavet i samarbejde med de andre nordiske lande tilbage i foråret - altså et godt stykke tid før den globale #metoo-kampagne begyndte at rulle. Men ligesom #metoo er sociale medier platformen for udbredelsen af kampagnen.
- Vi vil gerne synliggøre for almindelige brugere af restauranter, at seksuel chikane af tjenere er et problem. Det er ikke et problem, der skal bare skal latterliggøres og grines af som værende en en del af jobbet, siger Tina Møller Madsen.
HORESTA, der er hovedorganisationen for hotel og restaurationsbranchen, genkender problemet. Og derfor bakker arbejdsgiverforeningen op om kampagnen.
- Vi bakker op om kampagnen, fordi enhver form for chikane på en arbejdsplads - herunder ikke mindst seksuel chikane - er noget, vi tager afstand fra, siger formand for HORESTA, Jens Zimmer Christensen.
- I restaurantbranchen er der det særlige, at de ansatte er i direkte og løbende kontakt med kunder og gæster. Gæster opfører sig normalt pænt og anstændigt, men i en julemåned er der mange julefrokoster, folk morer sig, og de får måske også mere at drikke end normalt. Og så er der nogen, der ikke kan opføre sig ordentligt, fortsætter han.
Og stemningen på en arbejdsplads bliver dårlig, når folk går over stregen.
- Det er paradoks i forhold til den verdensomspændende metookampagne, at der ifølge 3F, er ganske udbredt, at kvindelige gæster ikke altid kan holde fingrene for de mandlige tjenere, og det kan godt være, at det sker i kådhed. Men ikke desto mindre er der nogen, der føler sig chikanerede af det, siger Jens Zimmer Christensen.
En nordisk undersøgelse fra sommeren 2015 viser ifølge 3F, at fire ud af ti tjenere udsættes for seksuel chikane.