Er du stresset? Har du været udsat for sexchikane eller vold? Og tager dit arbejde energi fra dit privatliv?
Sådan lyder nogle af spørgsmålene, der ligger til grund for en ny stor rapport med titlen 'Arbejdsmiljø og Helbred 2016', som kortlægger danskernes arbejdsliv.
Det er det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der har sendt en spørgeskemaundersøgelse ud til 50.000 beskæftigede i alderen 18-64 og ud fra deres svar har afdækket de fem bedste og værste jobgrupper i en række kategorier inden for arbejdsmiljø.
Over halvdelen af de 50.000 personer, som har modtaget skemaet, har deltaget med deres besvarelse.
- Danskerne vurderer deres psykiske arbejdsmiljø som dårligere, end de vurderede i 2012 og 2014, og det gælder på tværs af alle jobgrupper. Respondenterne føler, at de skal nå mere end tidligere, og at de får mindre anerkendelse, siger forskningschef Elsa Bach, der står bag undersøgelsen.
Hun fortæller endvidere, at det især er slagerimedarbejdere, undervisningsektoren, hjemmeplejen og hospitalsansatte, der oplever et forringet arbejdsmiljø.
Stigning i sexchikane
Resultaterne af undersøgelsen viser blandt andet, at sosu-assistenter er den jobgruppe herhjemme, der har følt sig mest udsat for sexchikane.
På tværs af alle jobgrupper svarer 3,7 procent af de adspurgte, at de har følt sig udsat for sexchikane. Tallet er stigende, for i 2012 lå tallet på 2,8 procent og i 2014 på 3,1 procent.
Hvad angår stress viser undersøgelsen, at læger, socialrådgivere og gymnasielærere er blandt de jobgrupper, som føler sig mest stressede.
På en skala fra 0-4, hvor 4 er den højeste grad af stress, ligger den gennemsnitlige score på 1,3 på tværs af alle jobgrupper, hvilket betegnes som et forholdsvis lavt niveau af stress.
Det er tredje gang, undersøgelsen bliver lavet. Undersøgelsen er udkommet i 2012 og 2014. Du kan læse hele undersøgelsen fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø her.