Forældrebestyrelser skal kunne beslutte, at børn uden vaccinationer ikke kan gå i vuggestue, børnehaven eller dagplejen.
Sådan lyder et forslag fra Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev i dagens Politiken. Forslaget møder opbakning fra Københavns Forældreorganisation, der er interesseorganisation for forældrebestyrelserne.
- Vi er positive overfor forslaget. Allerhelst så vi national lovgivning på området, men det her er et godt tiltag. Langt de fleste af dem, der ikke vaccinerer deres børn, gør det af ren glemsomhed, så det er et godt pres at lægge på de forældre for at opnå flokimmunitet, som de allermindste er afhængige af, siger formand Julie Kyndesgaard, der selv er mor til to børn på Amager.
København er det sted i landet, hvor færrest børn får den anden vaccination MFR-vaccination i børnevaccinationsprogrammet. Mens tilslutningen på landsplan er 85 procent til netop den vaccine, så er det samme kun gældende for 82 procent af de københavnske institutioner.
Det svarer i runde tal til, at over 1.000 børn ikke har den anbefalede vaccine.
Hvis forældrebestyrelserne kan tage en beslutning om at afvise børn, der ikke er vaccineret, vil det ifølge Julie Kyndesgaard presse mange forældre, særligt de glemsomme, til at få det gjort.
- Det vil blive meget, meget få, der underlader at vaccinere deres børn med fuldt overlæg, siger hun.
Forældrerepræsentanter er ikke enige
Men forslaget deler forældrene. Nadia Berth, der selv sidder i forældrebestyrelsen i en integreret institution i København, bryder sig ikke om tanken.
- Jeg synes, det er en rigtig dårlig ide, jeg skal sidde og beslutte det. Jeg er valgt på forældrenes vegne, så det vil ikke være en god ide at pålægge os det ansvar.
Hun frygter konflikter, fordi forældrene ikke kan blive enige om at tage en beslutning.
Beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev siger som svar på den kritik, at hun godt kan forstå, hvis forældrene synes, det er et stort ansvar.
- Er der bred enighed om lovgivning, så er jeg også villig til det, men som udgangspunkt synes jeg, at den demokratiske vej er den bedste, siger hun som svar på kritikken.
Lægeforeningen: Det er valgår
I Lægeforeningen er der heller ikke udelt begejstring for forslaget. Næstformand Michael Dupont fremhæver, at hvis forslaget bliver gennemført, så vil det gå ud over børnene og ikke forældrene, der ellers har ansvaret for at få barnet vaccineret.
- Vi synes, det er alt for stor magt på det sundhedsfaglige område at give til forældrebestyrelser. Og så er det sådan set de uskyldige, man rammer. Det er børnene, der ikke er vaccinerede, der bliver dobbelt ramt, fordi forældrene ikke har fået dem vaccineret af forskellige grunde. Så går det ud over de her børn, som man vil samle i ghettobørnehaver, hvor virkelig smitsomme sygdomme vil kunne brede sig, siger han og fortsætter:
- Jeg ved ikke, hvorfor det kommer op nu – måske fordi der er kommunalvalg, siger han og fremhæver, at tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet er stigende, ligesom der ikke har været nogle epidemier.
Forslaget møder opbakning fra Socialdemokratiet, mens Venstre og SF i Københavns Borgerrepræsentation er imod.
I sidste uge foreslog Liberal Alliance på Frederiksberg at placere alle ikke-vaccinerede børn i én daginstitution.