Intelligente skraldespande skal afhjælpe skraldekaos med et "tak"

Flere kommuner afprøver såkaldte intelligente skraldespande for at få folk til at smide deres affald i skraldespande.

Folk skal blive bedre til smide deres affald i skraldespanden. Derfor indfører flere kommuner nu intelligente skraldespande. (Foto: © Morten Germund, Scanpix)

Den varme sommer har givet flere badegæster på strande og havnebade.

Men det har også betydet mere skrald for kommunerne på badestederne, viser en rundringning, som DR P4 København har foretaget.

Flere kommuner har derfor iværksat initiativer, der skal få folk til at smide deres affald i skraldespandene frem for på havnebadene eller i sandet på stranden.

En af dem er Gribskov Kommune, som i tre måneder afprøver en intelligent skraldespand, der siger "tak", når man smider sit affald ud.

- Der kan være mere i dem, og den giver også lyd fra sig til vores skraldemænd, når den er ved at være fyldt. Den kan også komprimere skraldet, så der kan være mere i, siger Vibeke Meno, der er teamleder i Trafik og Ressourcer.

De intelligente skraldespande bruges allerede i Køge, Fredensborg og i Helsingør.

Derfor regner Vibeke Meno også med, at det bliver en succes i Gribskov.

- I mange kommuner har man oplevet, at man kan have færre skraldespande, fordi folk gerne vil bruge de nye skraldespande, siger hun.

Flere store skraldespande

I Københavns Kommune er der i år omkring 50 procent mere skrald, end der plejer at være.

Men i stedet for intelligente skraldespande, så har man prøvet en anden løsning og erstattet 200 af de små skraldespande med 15 store containere.

Det har virket ind til videre, fortæller Jon Pape, der er serviceområdechef i teknik- og miljøforvaltningen.

- Vores erfaring er, at stranden har været mindst lige så ren. Jeg vil endda våge den påstand, at den er blevet renere, siger han.

Han håber, at folk generelt vil blive bedre til at smide deres skrald ud, da det koster ekstra for kommunen at samle det op.

- Det bedste for os er, at folk smider skraldet i skraldespandene. Det er meget billigere end at samle det op på gaden, og så ser det bedre ud, siger Jon Pape.

Københavns Kommune har også haft en kampagne for at få folk borgerne til at tage deres cigaretskoder med i stedet for at smide dem. Derfor har kommunen via 200 caféer delt lommeaskebægre ud.