Sms-hjertestop-ordning: Tanja håber, hun kan være med til at redde liv

Borgere melder sig i stigende grad som frivillige, der hurtigt kan rykke ud og hjælpe ved hjertestop og andre ulykker.

Tanja Thomsen håber, det gør en afgørende forskel, at hun og de andre lokale kan nå frem til patienten noget hurtigere end en ambulance har mulighed for. (Foto: © Søren Flykjær, DR Nórdjylland)

Landet over vokser antallet af frivillige, der er klar til at rykke ud og give førstehjælp, før ambulancen når frem.

I Nordjylland er der på et halvt år kommet dobbelt så mange frivillige, så antallet netop har passeret 1000. Det er fordelt på de to ordninger: SMS-Hjertestop-ordningen og 1-1-2 Akuthjælper-ordningen.

En af de nye frivillige er Tanja Thomsen.

- Jeg synes, det er vigtigt, at vi hjælper hinanden ude på landet, når der er så langt til sygehuset og så langt for ambulancerne at nå frem, siger hun.

Vi møder hende på et kursus for frivillige, hvor 50 personer de seneste måneder er oplært i at bidrage til den lokale sms-hjertestop-ordning, hvor de får en sms, når alarmcentralen får et opkald om, at en person i området har hjertestop

- Jeg håber, at vi kan nå endnu længere ud og være med til at folk overlever, de her hjertestop, siger Tanja Thomsen, der er uddannet sygeplejerske og også derfor gerne vil give sit bidrag.

Vagtcentralchef Jan Lindberg fra Region Nordjylland glæder sig over, at så mange frivillige er klar til at hjælpe. Og de bliver brugt flittigt.

En opgørelse viser, at Region Nordjylland det seneste halvandet år har tilkaldt frivillige 792 gange - altså i snit 1-2 gange hver dag.

- Det er helt klart, at det gør en stor forskel, at der er 1000 mennesker, der har valgt at gøre det her frivillige arbejde, siger vagtcentralchefen.

Den hurtige indsats er afgørende, når det gælder personer, som har fået hjertestop.

- Det er minutterne der tæller, for man skal gerne i gang med at give hjerte-lunge-redning inden for få minutter, siger Jan Lindbjerg.

Regionen hjælper gerne flere frivillige igang, men det er op til borgerne selv, hvis de ønsker at oprette nye ordninger.

Når sms'en kommer er det bare afsted

Præcis som det skete i Bindslev i Vendsyssel, hvor Christian Engen var med til at tage initiativ til en sms-hjertestarts-ordning, hvor omkring 50 borgere nu er tilknyttet.

- Så får vi alle en sms fra vagtcentralen, hvis der er brug for os, og så ved man bare, at det gælder om at komme afsted i en fart, siger Christian Engen.

Christian Engen har altid sin frivillighedsvest og pakken med mundstykke klar, hvis han pludselig bliver kaldt ud. (Foto: © Christine Nørgaard, DR Nórdjylland)

- Der er ikke plads til svinkeærinder og det er kun hvis nogen alligevel kommer forbi en hjertestarter, at de tager den med. Man kører ikke en omvej, siger den frivillige, der til daglig arbejder hos DGI.

Alle frivillige i Bindslev er blevet undervist i hjerte-lungeredning af paramedicinere og bliver aldrig sendt ud til børn (under 12 år) eller andre former for traumer eller eksempelvis trafikulykker.

- Når alarmen kommer, så tænker man da sit og om man nu kan, men man kan jo heller ikke vende ryggen til, så selvfølgelig rykker man ud og hjælper, siger Christian Engen.