Flere køber sig til privat lægehjælp: Vil have hurtigere hjælp

Tendensen er bekymrende, lyder det fra Danske Patienter.

Flere borgere i hovedstadsområdet går uden om det offentlige og ringer efter privat lægehjælp i stedet for, når helbredet skranter. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Når feberen stiger, eller børnene er sløje, ringer mange til en af landets akuttelefoner.

Men ventetid og travle lægehuse får flere til at ty til privat lægehjælp i stedet. Det er oplevelsen hos to private aktører i hovedstadsområdet, Privatlægen og Hejdoktor.

Hos Privatlægen, der er en privat lægevagt, som kører i Region Hovedstaden har man de seneste to år oplevet en stigning på 50 procent i antallet af patienter, fortæller læge og medejer Tue Christoffersen.

- Ventetiden hos os er kortere end hos de offentlige tilbud. Men det handler også om tilgængelighed, og at det i stigende grad er blevet sværere at få en læge hjem til sig, siger han.

Det samme genkender virksomheden Hejdoktor, der blandt andet tilbyder videokonsultationer med læger og fornyelse af recepter.

Her mener direktør Mikkel Geertsen, at det digitale spiller en vigtig rolle.

- Vi oplever, at flere har fået øjnene op for, at man kan kommunikere med sundhedsvæsenet på en anden måde. Mange har en travl hverdag og har ikke tid til at tage sig af deres sygdomsproblemer, og her kan vi hjælpe hurtigere, siger Mikkel Geertsen.

Et klart wakeup-call til politikerne

Men udviklingen vækker bekymring hos Danske Patienter, der frygter, at det vil ramme lægemanglen i Region Hovedstaden.

- Der er ingen tvivl om, at de private lægetilbud udfylder et udækket behov. Og det bør være et wakeup-call for politikerne, at der er behov for den her type ordninger, siger Morten Freil, direktør i Danske Patienter.

Han frygter, at det vil få endnu flere læger til at rykke fra det offentlige til det private.

- Det vil komme til at udhule det offentlige sundhedsvæsen, og det vil betyde, at vi får et A- og et B-hold og skaber ulighed i adgangen til sundhedsvæsenet.

Fastholder læger, der ellers havde takket af

Hos Hejdoktor, der tilbyder videokonsultationer med autoriserede læger forstår direktør Mikkel Geertsen godt bekymringen.

Men han mener ikke, at det forringer de offentlige tilbud.

- Halvdelen af de læger, der er hos os, er tidligere praktiserende læger, som vi har formået at fastholde på arbejdsmarkedet, siger Mikkel Geertsen.

Hos Region Hovedstaden mener man heller ikke, at der er grund til bekymring, siger Qasam Nazir Ahmad (AL), der formand for Udvalg for Forebyggelse og Sammenhæng.

- Det har været en stor udfordring at få flere læger til at åbne kapaciteter i hovedstadsområdet, men det er noget, vi arbejder meget på at forbedre, og det går den rigtige vej, siger han.

Om private læger:

  • Privatlægen er en lægevagt, der henvender sig til borgere i København og omegnskommuner. Har i snit 5 til 10 patienter om dagen, men har dage med op til 15-16 patienter. Priserne for et besøg af lægen ligger på mellem 1.500 kroner og 2.500 kroner.

  • Hejdoktor tilbyder lægehjælp online. De har i snit 30-35 online-konsultationer med en praktiserende læge om dagen. En enkelt konsultation koster 250 kroner.

  • Kilde: Hejdoktor og Privatlægen

(Opdateret: Tidligere kunne denne artikel forstås, som om det var et faktum, at private aktørers fremgang skyldes ventetid hos 1813 og lægemangel. Dette er dog de private aktørers egen opfattelse. Det er derfor blevet rettet.)